De Turkse imam Hasan Akar, een belangrijk lid van de Nurcu-beweging, is tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 6 maanden veroordeeld voor het beledigen van Atatürk.

Het openbaar ministerie begon een onderzoek tegen Hasan Akar nadat een video van hem verscheen op een televisiejournaal in 2017. Volgens het openbaar ministerie beledigde Akar de erfenis van Ataturk in die video. Het openbaar ministerie vorderde een gevangenisstraf van 2,5 jaar en 7,5 jaar respectievelijk voor “het beledigen van de erfenis van Atatürk” en “het aanzetten tot haat en vijandigheid onder het volk”. Akar werd veroordeeld tot een totale gevangenisstraf van 2 jaar en 6 maanden op 19 juli. Akar ging in beroep tegen die beslissing en heeft nu dus bot gevangen bij een hogere rechtbank in Istanbul.

Emotioneel beladen 

De advocaat van de imam, Mustafa Arıboğa, verdedigde zijn cliënt op de gronden dat de video 14 jaar geleden werd opgenomen, door derde personen is verspreid, zijn cliënt niet betrokken was bij de verspreiding van de video en de video niet door zijn cliënt openbaar gemaakt werd. Volgens de advocaat vertegenwoordigt het gedrag in de video niet het karakter van de imam en was de video emotioneel beladen. De advocaat pleitte voor de vrijlating van Hasan Akar.

De rechtbank nam alle bewijzen en elementen in acht bij haar uitspraak die kort nadien volgde. Hoewel de video educatieve doeleinden had en de imam niet betrokken was bij de verspreiding van de video, bleek uit de vaststellingen van de politie dat de video nog steeds publiekelijk raadpleegbaar is op Youtube.

De rechtbank benadrukte dat het verloop van een tijdsperiode geen invloed heeft op de wettelijke procedure, dat de beklaagde zijn overtreding heeft bekend, dat er geen elementen aanwezig zijn om een verjaringsargument te ondersteunen en dat de overtreding een openbaar karakter heeft. De rechtbank veroordeelde Akar tot een gevangenisstraf van 1 jaar en 6 maanden voor “het beledigen van de erfenis van Atatürk” en tot een gevangenisstraf van 1 jaar voor “het aanzetten tot haat en vijandigheid onder het volk”.

Odatv

T.A.

Ophef in Turkije: “Moeder van Atatürk was een sekswerker in Griekenland”