Het ministerie van binnenlandse zaken liet donderdag weten dat boetes werden uitgeschreven aan meer dan 5.000 mensen over heel Turkije omdat ze in de auto rookten. Op woensdag waren in het hele land 37.065 agenten op de been, samen met 169 snuffelhonden, om de nieuwe wet rond rookvrije auto’s uit te voeren.

 

Daarbij werden zo’n 150.000 voertuigen gecontroleerd. De nieuwe maatregel kwam er na een opmerking van president Recep Tayyip Erdoğan. “Soms zie ik automobilisten roken achter het stuur. Ik waarschuw hen dan, en vertel hen dat dit iets is om je voor te schamen. We werken nu aan een maatregel die moet verhinderen dat zowel bestuurders als passagiers roken in de auto”, zei hij zaterdag aan reporters.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2009/07/19/nooit_meer_rokenalseenturk-1-566127/

Erdoğan strijd al langer tegen verslaving aan tabak in Turkije. Sinds juli 2009 is het in Turkije verboden om binnen te roken in openbare plaatsen als restaurants, bars en cafés. Later werd dat verbod uitgebreid naar stadions en binnenplaatsen.

 

Tijdens de politiecontrole woensdag werden ook meer dan 9.000 automobilisten beboet omdat ze niet de juiste boorddocumenten bij hadden of omdat hun auto niet in orde was. Bijna 2.000 voertuigen werden ongeschikt verklaard om nog op de openbare weg te rijden. Bovendien werden er tijdens de actie zo’n 693 mensen opgepakt die gezocht werden voor criminele feiten zoals moord, het behoren tot een gewapende terreurgroep of druggerelateerde feiten. Ook werden 6 vermiste personen teruggevonden, waarvan 2 kinderen.

Bron: Sabah