In Dortmund, Duitsland, is er een Turkse jongen niet geaccepteerd op een Duitse school. De reden? Hij heeft een tatoeage van de Turkse vlag op zijn hand. De jongen vertelde dat hij de tatoeage niet zal verwijderen en zijn vader vermeldde dat hij de school gaat aanklagen.

Oguzhan Öz, de 16-jarige jongen, vertelde dat hij de school enkel mag betreden als hij zijn tatoeage verdoezelt. Hij voegde daaraan toe dat zijn vrienden hem daardoor uitlachten en dat hij zich daar mentaal aan stoorde.

“Ik kreeg de tatoeage als verjaardagscadeau van mijn vader. Toen ik naar school ging zag mijn leerkracht de tatoeage. Hij werd erg boos. Hij wikkelde een band op de tatoeage zodat het niet meer zichtbaar was. Dat raakte mij enorm. Hij zei tegen me dat ik de school niet binnen mag met deze tatoeage. Mijn vrienden lachen me uit. Ik ben er mentaal niet goed van. Ik heb dit verteld aan mijn familie en mijn moeder is naar school gekomen. De leerkrachten vertelden haar hetzelfde. Daarna hebben ze de politie verwittigd. Ik ga mijn tatoeage niet verwijderen. Niemand kan mij discrimineren omwille van mijn Turkse roots. Daar hebben ze geen recht op”, vertelde Oguzhan.

Mustafa Öz, zijn vader, vermeldde dat hij deze zaak voor de rechter gaat slepen. Hij vindt dat de school racistisch heeft opgetreden ten opzichte van zijn zoon en dat ze de mensenrechten hebben geschonden. “De school beschouwt de tatoeage als een politiek symbool en is er daarom tegen. Dat is een belediging. Dat kan ik niet verdragen. Ik heb de school daarom aangeklaagd. De politie zei dat de tatoeage geen politiek symbool was. Later ben ik opnieuw naar de school geweest. Ik heb een gesprek gehad met de directeur en vertelde hem de situatie. De directeur heeft niet toegezegd. Zelfs ik werd geweigerd op school omdat ik op mijn hoofd een tatoeage heb van de drie manen. Dit betekent voor mij pure racisme. Mijn zoon krijgt het al 5 weken lang te verduren op school.”

“Wij zijn Turken. Mijn zoon kan op dit moment niet naar school gaan omdat de directeur een verbod heeft opgelegd. Ik heb deze situatie onderzocht en heb me gebaseerd op de Duitse wet. Ik legde de artikels voor aan de leerkracht en zei dat er geen wet bestond die dit verbiedt. Als het werkelijk zo zijn, zou de overheid alle Turkse verenigingen sluiten. Voor mij betekent dit niets meer dan anti-Turks zijn. Mijn vrouw is ook langs de directie geweest en kreeg hetzelfde te horen. Dit is de Turkse vlag, de vlag van het Turkse volk. Niemand bezit de kracht om dat te verbergen. Ik heb me juridisch verdiept in deze zaak. Ik heb gevraagd om een document dat hun argument ondersteunt, maar dat konden ze me niet geven. Ik ga niet opgeven”, voegde hij eraan toe.

Bron: ensonhaber.com

I.Y.