Amerikaanse wetenschappers bezorgd over nieuwe coronavarianten opgedoken in Californië en New York

Wetenschappers maken zich zorgen over een nieuwe variant van het coronavirus die zich verspreidt in New York en California, dat schrijven Amerikaanse media.

Drie maanden geleden dook de coronavirusvariant B.1.526 voor het eerst op in New York. De onderzoekers ontdekten de variant in de gedeelde database GISAID.

Vorige maand kwam de gemuteerde versie voor bij een kwart van de sequenties uit de database die de wetenschappers onderzochten.

De New Yorkse variant van het virus vertoont overeenkomsten met die uit Zuid-Afrika en Brazilië, zeggen de wetenschappers. De variant zou besmettelijker zijn en de immuunreactie van het lichaam verzwakken.

Wetenschappers van het California Institute of Technology en een team van Columbia University deden onderzoek naar de nieuwe variant in New York. Ze hebben nog geen peerreviews ontvangen.

Variant in Californië

Amerikaanse wetenschappers zeggen bezorgd te zijn over een variant van het coronavirus in Californië. De variant die in december voor het eerst is vastgesteld en als B.1.427/B.1.429 wordt aangeduid, zou besmettelijker zijn dan de eerste variant van het virus.

Minstens twee wetenschappelijke studies zijn al afgesloten over de Californische variant en worden binnenkort gepubliceerd. Uit de eerste resultaten van die studies blijkt dat deze mutaties besmettelijker zouden zijn dan al gekende varianten van het coronavirus en dat ze ernstigere ziekte kunnen veroorzaken. Daarnaast zouden ze resistent zijn tegen antilichamen, waardoor mensen makkelijker een tweede keer besmet kunnen raken.

Uit recente studies blijkt dat de reeds ontwikkelde vaccins tegen het coronavirus het virus nog steeds kunnen neutraliseren en ons kunnen beschermen tegen ernstige ziekte, zelfs voor infecties met deze nieuwe varianten.

Vaccinmakers werken intussen ook aan de ontwikkeling van boosters die kunnen helpen om gemuteerde versies van het virus te bestrijden.

Bron: Nederlandse media