Foto: International Airport Antalya

Ook zo’n zin in een vakantie naar het buitenland? Het lijkt lastig in deze tijden maar een bestemming uitzoeken en boeken kan best.

Dit is wat je moet weten over de zomervakantie en reizen naar het buitenland de komende maanden.

Kun je nu met een gerust hart een vakantie naar het buitenland boeken?

“Natuurlijk kan dat’’, zegt Petra Kok, hoofd communicatie van reisorganisatie TUI. “Reizen gaan we, zodra het weer kan en mag. De regering heeft aangeraden om tot in elk geval eind maart niet naar het buitenland te reizen. Daardoor aarzelen mensen nu om te boeken.

Logisch, de situatie is heel onzeker. Daarom bieden wij reizigers die nu boeken een aantal garanties. Ze krijgen hun geld terug wanneer we de reis moeten annuleren vanwege het reisadvies en we halen onze reizigers altijd naar huis mocht de situatie op de plek van bestemming veranderen.’’

Wat zijn de voordelen van boeken via een reisorganisatie?

“Niemand weet wanneer we weer kunnen of mogen”, zegt Mirjam Dresmé, woordvoerder van reisbrancheorganisatie ANVR.

“Als je nu bij een reisorganisatie een pakketreis boekt voor een reisdatum vanaf april, kun je de datum veranderen, omboeken of je geld terugkrijgen als de reis niet door kan gaan. Als je op eigen gelegenheid iets boekt, heb je geen garantie dat je je geld terugkrijgt als er een negatief reisadvies is.”

Welke vakanties zijn populair komende zomer?

“Veel mensen informeren naar vliegvakanties naar Turkije, Spanje en Griekenland. Ook autovakanties dichter bij huis zijn populair.’’

Zijn de reizen naar het buitenland nu goedkoper vanwege het risico?

“Het prijsniveau van onze reizen voor de zomer van dit jaar is hetzelfde als aan het begin van vorige zomer’’, zegt Kok.

“Of de prijs van die reizen nog wijzigt, hangt af van vraag en aanbod. Als je nu boekt, krijg je wel een flinke vroegboekkorting.”

Kan een reisorganisatie een bewijs van vaccinatie tegen corona eisen?

“Een touroperator volgt de regels van het land van bestemming”, zegt Dresmé. Als bijvoorbeeld Spanje alleen mensen binnenlaat die negatief zijn getest of een vaccinatiebewijs hebben, moeten we dat naleven.”

Hoe zit het met de kleurcodes en reizen?

“Je kunt gewoon reizen naar gebieden met een groen of geel reisadvies’’, zegt Kok. “Een rood reisadvies betekent dat er gevaar is en je direct moet terugkomen. Wij halen onze reizigers dan direct weg.”

Bij een oranje reisadvies worden alle niet-essentiële reizen afgeraden.

Het oranje reisadvies in Nederland betekent nu vooral dat de overheid reizen wil beperken.

Als je toch op reis gaat naar een land met code oranje, dekt de verzekering dan medische kosten?

“Medische kosten in het buitenland worden altijd vergoed door de zorgverzekering”, zegt woordvoerder Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars.

Over het algemeen zijn coronagerelateerde risico’s niet verzekerd als je je in oranje gebied bevindt. Ook niet als het aantal besmettingen daar lager is dan in Nederland. Als je nu toch gaat skiën in Zwitserland, is het verstandig om bij je reisverzekeraar na te vragen welke kosten zijn gedekt en welke niet.

Dekt een annuleringsverzekering annuleren vanwege corona?

“Een coronaverzekering bestaat niet”, zegt Koopman.

“Om te annuleren, moet je over het algemeen een goede reden hebben. Met een positieve coronatest kun je niet op reis omdat je ziek bent. Dit valt wel onder de annuleringsverzekering. Soms verschilt de situatie per verzekeraar.’’

Zijn er vakanties te reserveren zonder aanbetaling?

“Er geldt altijd een aanbetaling”, zegt Kok.

“Leveranciers van onderdelen van de reis willen ook een aanbetaling ontvangen en reisorganisatoren zijn niet in staat dat bedrag voor te schieten. De aanbetaling is meestal tussen de 15 en 30 procent van de totale reissom.”

Wat zijn je rechten als er een nieuwe lockdown komt en je al een zomervakantie hebt geboekt en betaald?

“Als je nu een pakketreis boekt voor later in het jaar en de bestemming is nog oranje op het moment van vertrek, dan gaat de reis niet door”, zegt Dresmé.

“Je krijgt dan de hele reissom terug.”

Bron: Nederlandse media