Het Turkse Directoraat voor de Burgerluchtvaart heeft een reeks nieuwe regels bekendgemaakt die de luchthavens moeten volgen.

Die maken deel uit van de versoepeling van de coronamaatregelen en het bijbehorende normalisatieprogramma.

De nieuwe regels kaderen in het certificatieprogramma dat ervoor moet zorgen dat de luchthavens alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen tegen COVID-19.

Enkel passagiers mogen de luchthavens binnen. Niemand mag nog in de gebouwen komen om passagiers op te wachten of af te zetten.

Alle passagiers moeten een mondmasker dragen.

Volgens de nieuwe regels mag je ook geen handbagage meer meenemen, met uitzondering van laptops, handtassen en noodzakelijke spullen voor kleine kinderen. Passagiers die koorts hebben, hoesten of ademhalingsproblemen hebben, zullen bij de gezondheidsdienst moeten passeren.

In de eetgelegenheden zullen de gedrukte menu’s vervangen worden door digitale menu’s. Waar nodig zullen de restaurants met wegwerpbestek, -glazen en dergelijke moeten werken.

Aan de veiligheidscheckpoints en check-in zones in de terminals moeten de regels van sociale afstand strikt worden nageleefd.

Er komen centrale ventilatiesystemen die frisse lucht moeten doen circuleren in de gebouwen. Speelruimtes voor kinderen, rookruimtes en gebedsruimtes mogen enkel gebruikt worden als het risico niet te groot wordt ingeschat.

Als de luchthavenuitbater de regels niet strikt volgt, kunnen er administratieve sancties komen. Passagiers wordt aangeraden om online in te checken en contactloos te betalen.

Zo’n twee maand geleden heeft Turkije alle vluchten geschrapt. De nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines wil weer beginnen met binnenlandse en internationale vluchten op resp. 4 en 10 juni.

Bron: Hürriyet

S.V.R.