Foto: Nieuwe rector (uit artikel).

Op 12 november werd een nieuwe rector aan de prestigieuze Boğaziçi universiteit in Istanboel rechtstreeks door president Reccep Tayyip Erdogan aangesteld.

De voormalige professor in de biomedische ingenieurstechnieken beloofde om de pluralistische traditie en het vrijdenken te verdedigen.

Tijdens zijn eerste toespraak op de universiteit benadrukte de rector het belang van vrij onderzoek: “Ik zal me blijven inzetten om het academisch en wetenschappelijk succes van onze universiteit te vergroten en ik zal de participatie, de pluralistische en vrije traditie blijven verdedigen. Ik zal me met man en macht inzetten om de waarden van de universiteit te verdedigen. De academische en ethische standpunten van de Boğaziçi Universiteit zullen ons hierbij helpen. In deze context wil ik ook het belang benadrukken van een transparante en een wezenlijke administratie”, aldus Ozkan.

Foto: De Boğaziçi Universiteit werd in 2014 door Time magazine tot de 200 beste universiteiten in de wereld gerekend.
Foto: De Boğaziçi Universiteit werd in 2014 door Time magazine tot de 200 beste universiteiten in de wereld gerekend.

Noodtoestand

De nieuwe rector werd rechtstreeks door de president aangewezen. Sinds de noodtoestand in Turkije van kracht is worden geen rectorverkiezingen meer gehouden. Binnen het kader van de noodtoestand heeft president Erdogan op 29 oktober een volmacht gekregen om de rectors zelf aan te stellen.

Protest academici en studenten

Sinds de aanstelling van professor Özkan hebben verschillende studenten een sit-in georganiseerd als protest tegen de nieuwe rector. Op 1 november hebben 350 academici hun ongenoegen geuit over de veranderingen van het rectoraat.

Hürriyet