Een Franse journalist werd gisteren het land uitgezet nadat hij aangehouden werd nabij de Syrische grens. Volgens zijn werkgever is de journalist “zo even goed en wel aangekomen in Parijs”, aldus Isabelle Roberts, hoofd van het online mediakanaal Les Jours.

Olivier Bertrand werd op 11 november aangehouden toen hij in de provincie Gaziantep een verslag aan het maken was over de naschok van de mislukte staatsgreep in Turkije. Volgens het persagentschap Anadolu Agency werd de journalist echter in het Noordwesten van Turkije aangehouden omdat hij niet beschikte over de nodige persaccreditatie. Het persagentschap maakte ook de vermelding dat Ayrault gunstige artikels schreef over de samenzweerders achter de mislukte staatsgreep van juli.

Verontwaardiging in Frankrijk

De Franse minister van buitenlandse zaken, Jean-Marc Ayrault, reageerde op 13 november op de aanhouding en noemde deze “onacceptabel en onrustwekkend”. Verschillende Franse mediakanalen en internetgebruikers reageerden ook op de gebeurtenissen en ondersteunden de journalist: “In een democratisch land zou Olivier Bertrand verslag kunnen uitbrengen zonder uit het land verdreven te worden door een regering die duidelijk niet wil dat sommige zaken aan het licht worden gebracht”, aldus Christophe Deloire, voorzitter van Reporters Zonder Grenzen. De aanhouding van Bertrand gebeurde op dezelfde dag als de arrestatie van Akın Atalay, de voorzitter van de krant Cumhuriyet.

Hürriyet