Rex Tillerson, de toekomstige minister van buitenlandse zaken in de V.S. - AP Photo

Rex Tillerson, de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken in de V.S., vindt dat de Verenigde Staten haar banden met president Recep Tayyip Erdogan moet aanhalen.

Tillerson is een gewezen voorzitter van energiebedrijf Exxon-Mobil. Volgens de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken, is de toenadering tussen Rusland en Turkije, het resultaat van een afwezigheid van leiderschap in Washington: “Turkije is een NAVO-lid en bondgenoot van de Verenigde Staten. Omdat er in Washington een afwezigheid van leiderschap was, wendde Turkije zich tot Rusland,” aldus Tillerson.

Syrië

Gisteren raakte bekend dat Turkije, Rusland, de Verenigde Staten en Iran op 23 januari gesprekken zullen starten over de toekomst van Syrië. De toekomstige minister uitte ook kritiek over het bondgenootschap tussen Moskou en Ankara: “dit is geen duurzaam bondgenootschap”. De toekomstige minister benadrukte dat Washington een trouwe bondgenoot van Ankara blijft.

YPG

Ondanks dit bondgenootschap, verschillen Ankara en Washington van mening over de Syrische Democratische Unie Partij (PYD). Turkije beschouwt de PYD en haar gewapende vleugel YPG, als een onderdeel van de terroristische beweging PKK.

Gevaar voor de Verenigde Staten

Volgens de toekomstige minister, vormt Rusland een “gevaar voor de Verenigde Staten”. “Rusland vormt vandaag een bedreiging, maar het is niet onvoorspelbaar.” Tillerson pleitte eveneens voor een open en eerlijke dialoog met Rusland “zodat het land haar intenties duidelijk kan maken.”

Hürriyet