Het controversieel, drie meter hoog en tien meter lang dinosaurusbeeld dat sinds 2015 alle inwoners van Ankara begroet aan een belangrijk knooppunt, werd maandagochtend in opdracht van de nieuwe burgemeester van Ankara, in alle stilte verwijderd.

De nieuwe burgemeester, Mustafa Tuna, heeft sinds zijn aantreden in november al een aantal excentrieke sporen van zijn voorganger Melih Gökçek verwijderd.

Het beeld werd vroeg in de ochtend verwijderd door een groep stadsmedewerkers en vervolgens overgebracht naar een opslagplaats.

Links: Melih Gökçek Rechts: Recep Tayyip Erdoğan

Gökçek, die voor het eerst burgemeester werd in 1994, werd eind oktober gedwongen af te treden door president Recep Tayyip Erdoğan, partijleider van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

Mustafa Tuna die eerder burgemeester was van het Sincan district, werd begin november vervolgens verkozen tot burgemeester van Ankara.

AnkaPark

Het dinosaurusbeeld werd begin 2015 geplaatst langs een druk knooppunt om een nieuw themapark te promoten genaamd AnkaPark. Gökçek sprak van een “prestigeproject.”

Hij liet verschillende dinosaurusbeelden plaatsen op het geplande pretpark wat in totaal zo’n 2 miljoen euro zou hebben gekost (9 miljoen Lira).

De bouw van het park werd gedeeltelijk stilgelegd nadat de rechtbank de aanleg van het park onwettig had verklaard na bezwaar van de Kamer van Architecten van Ankara.

Tuna heeft ondertussen voorgesteld om een referendum te houden in Ankara over het lot van het AnkaPark.

Hurriyet