Links: Mert Altintas Rechts: Het bewijsmateriaal

Nadat Mert Altıntaş geïdentificeerd werd als de schutter die de Russische ambassadeur in Ankara vermoord heeft, duikt er meer en meer bewijsmateriaal op die Altıntaş aan de Gulenbeweging linken.

Een document van het regionaal bestuur van Diyarbakır toont aan dat Altıntaş 2 dagen verlof heeft genomen tussen 16 en 18 juli, net na de coup van 15 juli, die georkestreerd werd door Gulenistische fracties binnen het Turkse leger.

Eerder in beslag genomen documenten wezen erop dat de staatsgreep op 16 juli zou plaatsvinden. Nadat het nieuws uitgelekt was van de plannen, hebben de Gulenistische generaals hun plannen om de regering omver te werpen vervroegd.

Correspondent Zaman

Het huisadres dat opgegeven is in de documenten is ook het Turks adres van Abdullah Bozkurt, een Gulenistische generaal die momenteel in de Verenigde Staten woont.  Bozkurt was ook een voormalig correspondent van de krant Zaman. De krant werd gezien als de spreekbuis van de Gulenbeweging. De Gulenbeweging staat in Turkije bekend onder het acroniem FËTO – De Fetthulaïstische Terroristische Organisatie.

Verlof

Het document werd ook getekend door Kahraman Sezer, een Turkse politiecommissaris, die momenteel in de Turkse gevangenis zit. Sezer werd na de coup uit zijn functie ontheven bij de Turkse politie. Hij werd later gearresteerd, omdat hij ervan verdacht werd lid te zijn van een terroristische organisatie. Opmerkelijk hierbij is dat er een verbod was op het nemen van jaarlijks verlof op het moment dat het document ondertekend werd. Door de hoogst uitzonderlijke situatie werden namelijk alle leden van de Turkse veiligheidsdiensten op actief gesteld.

Alumni van Gulenschool

Het feit dat de schutter studeerde aan een Gulenschool in de provincie Aydın, versterken de aantijgingen dat de schutter banden had met de beweging. Altıntaş was in 2012 één van de beschuldigden in een zaak rond examenfraude. Meerdere studenten van Gülen gelinkte scholen werden ervan verdacht dat ze de examenvragen op voorhand hadden bemachtigd. Ondanks het bewijs dat Altıntaş de examenvragen had bemachtigd, kon hij zich door zijn Gulenistische beschermheren toch inschrijven in de politieacademie.

De moord op de Russische ambassadeur kan mogelijk geïnterpreteerd worden als een wanhoopsdaad van leden van de Gulenbeweging. In een recentelijk opgedoken video van de Gulenbeweging kan men zien dat de groep zelfmoorden goedkeurt en in sommige gevallen zelfs verheerlijkt. Ondanks dat FËTO nog geen gewelddadige aanvallen heeft gepleegd tegen publieke ambtenaren, kan dit erop wijzen dat de organisatie van tactiek is veranderd.

 

Hurriyet en Sabah