Devlet Bahceli

“Turken mogen hun gezond verstand niet verliezen te midden van de ondraaglijke aanvallen, uitgevoerd door de terreurorganisatie PKK. Ik kan op geen enkele manier de brandstichtingen rechtvaardigen die gericht zijn op de HDP-gebouwen en hoofdkantoor naar aanleiding van de aanvallen op 17 december in Kayseri”, zei de voorzitter van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), Devlet Bahceli op 18 december.

Op Twitter zei hij ook nog “Het maakt niet uit hoe juist wij zijn, hoe ondraaglijk de aanvallen ook mogen zijn, we mogen ons gezond verstand niet verliezen. We kunnen niet akkoord zijn met deze provocaties van geweld, zelfs als we gekwetst zijn. Brandstichting kan niet als redelijk worden gezien. Het doel van deze aanvallen is om Turkije in een maatschappelijk conflict te sleuren.

Het zal hun niet lukken om ons land in een burgeroorlog te slepen. De staat is krachtig en zal verraad aanpakken, daar is geen andere optie. Ondertussen moeten wij onze steun geven en bidden om de strijd te bespoedigen.”

EU minister Ömer Çelik

Ondertussen zei EU minister Ömer Çelik dat diegenen die het hoofdkwartier van de politieke partij HDP hadden aangevallen, de staat hadden beschadigd op de hoogste niveau.

“Degenen die verantwoordelijk zijn voor deze aanvallen en hun toevlucht nemen tot geweld, kunnen nooit verschuilen achter de identiteit van patriottisme. Vaderlandsliefde vereist verantwoordelijke acties”, tweette hij.

De aanvallen kwamen nadat een autobom tot ontploffing werd gebracht tegen een militair voertuig op 17 december in de Centraal-Anatolische provincie Kayseri, waarbij 14 soldaten werden gedood en 55 verwond. Naar aanleiding van dit nieuws marcheerden een groep mensen naar het provinciale kantoor van de HDP in Kayseri en brachten schade aan het gebouw. Deze handeling werd op verschillende plaatsen in Turkije herhaald.

Hürriyet