Een tunnel met de kostprijs van 1,3 miljard dollar, die Europa en Azië met elkaar verbindt, werd dinsdag geopend door president Recep Tayyip Erdoğan en premier Binali Yildirim. “Ik hoop dat de Euraziëtunnel, die de continenten met elkaar verbindt, gunstig voor Istanbul en Turkije zal zijn. Dit is één van de grootste projecten van het land.

Fatih Sultan Mehmet vervoerde de schepen over het land, toen hij Istanbul veroverde en nu, zijn nakomelingen, vervoeren treinen en auto’s onder de zee”, aldus Yildirim.

In een reactie op de moord op de ambassadeur van Moskou, Andrey Karlov, in Ankara op maandagavond, zei de Turkse premier: “Terreur heeft opnieuw zijn verachtelijke gezicht getoond. Er is geen twijfel mogelijk, dit incident was een abjecte provocatie tegen Turkije en Rusland. Toch zullen de Turks-Russische betrekkingen blijven verdergaan. We laten ons niet verslaan.”

20161220-turkije-opent-belangrijke-tunnel-die-europa-verbindt-met-azie

De tunnel onder de Bosporus, in de grootste stad van Turkije, zal de reistijd tussen de Aziatische en Europese kant van Istanbul aanzienlijk verminderen. De Euraziëtunnel werd gebouwd onder de zeebodem van de Bosporus door ATAS, een vennootschap waarvan de aandelen in gelijke mate in handen zijn van vooraanstaande Turkse aannemer Yapi Merkezi en een grote internationale onderneming – SK E & C uit Zuid-Korea.

Meer dan vier jaar aan gewerkt

De bouw van de twee verdiepingen tellende onderzeese tunnel, duurde meer dan vier jaar. De totale lengte van het project is 14,6 kilometer en de meest cruciale deel, de Bosporus kruising, is 5.4 kilometer lang.

Ministerie van transport zei dat de tol, exclusief belastingen, voor auto’s 3,85 euro en voor bussen 5,77 euro zou zijn. Men verwacht dat de Euraziëtunnel een oplossing zal bieden voor de verkeersproblemen van Istanbul door een vermindering van de reistijden van ongeveer 100 minuten naar 15 minuten.

De tunnel is ook ontworpen om bestand te zijn tegen aardbevingen en vloedgolven en kan eventueel worden gebruikt als bunker. ATAS beschikt over het recht tot exploitatie voor 24 jaar, in overeenstemming met de build-operate-transfer model. Na afloop van deze periode zal de Euraziëtunnel worden overgedragen aan de staat.