De directie van een Turkse middelbare school ontkent dat ze een verbod heeft ingesteld op het vieren van Kerstmis. De directie verklaarde dat het Duitse departement van de school zelf had voorgesteld om het feest te annuleren.

Volgens verschillende docenten van een Turks-Duitse school in Istanbul kregen ze het bevel om hun leerlingen “geen les te geven over kersttradities”. De docenten in kwestie beweerden ook dat kerstmisliederen uit het curriculum werden gehaald. Nadat het nieuws door verschillende Duitse kranten werd overgenomen, besliste de directie om een verklaring te maken om mogelijke misverstanden te vermijden.

Absurd

Yeneroğlu, de adjunct-directeur van de school, ontkende de beschuldigingen en verklaarde zelfs dat de beschuldigingen absurd zijn: “De aantijgingen dat de Turkse autoriteiten het vieren van kerst hebben verboden, is nefast onwaar. Moest dit wel het geval zijn, zou ik de eerste zijn om mij hiertegen te verzetten. ”Het directielid verklaarde ook dat valse nieuwsberichten als deze zelfs de bilaterale relaties tussen Duitsland en Turkije kunnen schaden. “Al 100 jaar heeft onze school les gegeven binnen de Turkse-Duitse traditie. Onze banden onderhouden en versterken is ook één van onze taken,” aldus Yeneroğlu.

Misverstand

Emin Çıkrıkçı, de voorzitter van het onderwijsorgaan voor het district Bahçelievler, zei dat “er nooit sprake is geweest over een verbod op het vieren van kerst.” Wel zijn er volgens Çıkrıkçı verschillende klachten geweest van ouders, omdat zij de kerstcadeaus niet konden betalen: “We hebben enkele klachten van ouders die het financieel niet breed hadden over het kopen van kerstgeschenken. Één van deze ouders kwam zelfs naar ons toe in tranen. Om deze reden hebben we een nota naar onze scholen gestuurd met enkele punten waarmee de docenten het best rekening mee konden houden.”

 

Duits verbod op valse nieuwsberichten

Ondanks de verklaringen van de directie werd het verhaal gretig overgenomen door een deel van de Duitse pers. Ulf Poschard, de hoofdredacteur van die Welt, deelde een nieuwsbericht over het artikel waarbij president Erdoğan afgebeeld werd als een “Grinch”, een fictioneel karakter dat bekend staat om zijn haat jegens kerstmis. Duits minister Heiko Maas verklaarde afgelopen zaterdag nog dat het verspreiden van valse nieuwsberichten via sociale media beboet zou moeten worden._93025337_grinch-1

Sabah en Hürriyet.