Derya Can

Derya Can brak zaterdag een nieuw record door naar ongeziene dieptes te duiken. De duikster vestigde een nieuw record in het vrijduiken, door met ingehouden adem maar liefst 111 meter diep te duiken. 

De duikster brak het voormalige wereldrecord van 110 meter dat op naam stond van Şahika Ercümen, een andere Turkse duikster. Can behaalde haar overwinning op dezelfde dag als de aanslagen in Kayseri. De duikster droeg haar overwinning op aan de personen die omkwamen tijdens de aanslag: “Bij elke meter die ik dook waren mijn gedachten bij diegenen die hun leven lieten bij de aanslagen en hieruit putte ik mijn kracht,” aldus Can.

Can behaalde haar overwinning in de categorie met een variabel gewicht. Hierbij maakt de duiker gebruik van een gewicht van maximaal 30 kg om af te dalen, waarna de duikster op eigen kracht weer naar boven zwemt. De duik nam in totaal 2 minuten en 38 seconden in beslag. Can vierde haar succes met een Turkse vlag en ze hield ook een plakkaat vast met de namen van de overleden personen.

Overwinning opgedragen aan slachtoffers van aanslag

De duikster was opgetogen over haar overwinning: “Op vrijdag heb ik een nieuw record gevestigd door 94 meter diep te zwemmen in de categorie met een variabel gewicht en zonder vinnen. Vandaag heb ik weer een nieuw record gebroken in dezelfde categorie, maar dan met vinnen. Ik zou graag mijn overwinning opdragen aan onze martelaren. Mijn records zijn een geschenk aan onze natie. Ons land verdient het om vermeld te worden door haar overwinningen en niet door de aanslagen. Naar de toekomst toe zal ik mij blijven inzetten voor mijn sport en ik ben ook van plan om nieuwe records te breken. Ik wens dat 2017 ook een vredig jaar voor iedereen wordt.

Gezondheidsproblemen

De duikster zei dat ze lang heeft moet wachten op haar overwinning: “Door gezondheidsproblemen kon ik de duik niet eerder uitvoeren. Ik heb hier bijna 4 jaar voor moeten wachten en ondanks de moeilijke omstandigheden heb ik twee nieuwe records vastgelegd. Indien ik had kunnen kiezen, had ik de duik liever in de zomer ondernomen, maar mijn vrienden geloofden in mij en steunden mij.”

Sabah.

Video van eerder record van Derya Can

https://www.youtube.com/watch?v=f5NCvfQgddw