Er is nieuw beeldmateriaal opgedoken van de gefaalde coupoging van 15 juli 2016. Het beeldmateriaal toont het moment waarop coupsoldaten de uitdagende speech van President Recep Tayyip Erdoğan op de televisie bekijken vanuit een gemeenschappelijk operatiecentrum in Ankara.

Het videomateriaal werd opgenomen bij het Turkse Algemene Overheidsbureau in het dossier van het onderzoek naar de staatsgreeppoging. Het toont hoe de coupsoldaten bezorgd en intensief luisteren naar de speech van de president.

Erdoğan gaf ´s nachts vanuit een hotel tijdens de couppoging zijn eerste live boodschap in een FaceTime-interview aan de privézender CNN Türk. Daarin riep hij de Turkse burgers op om zich op straat te begeven en zich te verzetten tegen de staatsgreeppoging, waarvan er wijdverspreid geloofd wordt dat het georganiseerd werd door de Gülenistische Terroristische Organisatie (FETÖ).

Sfeer veranderde snel door speech Erdoğan

Volgens onlangs verschenen beeldmateriaal, arriveerde Kolonel Osman Kardal bij het gemeenschappelijk operatiecentrum om 21u39 op 15 juli om er vervolgens een speech te geven aan het personeel. Om 10u39 kwamen er verslagen binnen op de televisiezenders over coupsoldaten die bruggen in Istanbul blokkeerden. Het beeldmateriaal toont hoe Kapitein Sedat Kıran, Majoor Fatih Koç, Luitenant-Kolonel Recep Yıldız, Kolonel Armağan Ustael, Majoor Erhan Metin, Brigade-Generaal Alpaslan Çetin en Kolonel Kardal zitten rond een tafel en het nieuws bekijken.

De coupsoldaten werden kalm en ontspannen in beeld gebracht terwijl ze hun mededeling bekeken die werd uitgezonden op de staatszender TRT om 00u13 op 16 juli.

Deze ontspannen sfeer wijzigde echter heel snel nadat Erdoğan 11 minuten later een interview gaf aan Hande Firat op CNN Türk, waarbij hij aanspoorde tot zorg en aandacht bij de bevolking.

Hurriyet