Een Armeense Protestante kerk in Diyarbakir´s historische Sur district is het eerste gebouw dat volledig werd gerestaureerd na de PKK gelieerde terroristische aanslagen van twee jaar geleden.

Sur was het centrale gebied waar, zo een twee jaar geleden, grote gevechten en schermutselingen plaatsvonden tussen Turkse veiligheidstroepen en PKK-terroristen. De focus van de strijd lag dus vooral op het zuidoostelijke Sur in Turkije. De autoriteiten slaagden erin de PKK te verdrijven maar jammer genoeg niet alvorens dat de militanten erin slaagden enorme schade aan te richten aan het historisch erfgoed aanwezig in het gebied, van onder andere de Ottomaanse periode en enkele Armeense kerken.

De desbetreffende Armeense kerk zal echter maar pas begin volgend jaar openen nadat enkele kleinschalige renovaties verder afgewerkt worden. Ondertussen is men eveneens volop bezig andere kerken en historische structuren te herbouwen.

Duizenden gebouwen beschadigd

In een interview met Anadolu Agency op donderdag liet minister van milieu en stedelijke vooruitgang, Mehmet Ozhaseki weten dat er letterlijk duizenden gebouwen werden beschadigd tijdens het terreurgeweld van 2015. In zijn totaliteit zou het om zo een 26.000 huizen gaan die volledig herbouwd moesten worden.

Het Algemene Directoraat voor overzeese stichtingen heeft de controle over de restauratie van 11 historische sites in Diyarbakir, waaronder onder andere de Fatih Pasa Moskee, ook bekend als Kursunlu vanwege de loden koepel. De restauratie wordt verwacht af te zijn tegen 2018. Het is het eerste Ottomaanse gebouw in Sur, en werd oorspronkelijk gebouwd in de 16de eeuw.

De opvallende Armeense katholieke kerk is een van de meest beschadigde gebouwen in het gehele district, onder andere wegens het verlies van zijn klokkentoren. De PKK vernietigde de klokkentoren vorig jaar pas met explosieven. De kerk is het enige gebouw in de regio dat de 19de-eeuwse architectuur representeert met zijn keramiek en kleistructuren. Ook dit gebouw hoopt men terug opgebouwd te hebben tegen 2018. Leden van het Directoraat lieten weten dat de gebouwen in het verleden al eens gerestaureerd werden, in 2011, door de aanvallen moesten deze echter heropgestart worden.

Sabah