De nieuw aangewezen minster Derya Yanık

President Tayyip Erdogan benoemde woensdag Mehmet Mus, een prominent lid van de regerende Turkse AK-partij, tot minister van Handel en splitste een ander ministerie in tweeën

Het decreet, dat in de Staatscourant werd gepubliceerd, gaf geen reden voor de verandering, maar kwam er nadat politici van de oppositie Pekcan’s ministerie ervan hadden beschuldigd goederen te kopen van haar familiebedrijf en haar hadden opgeroepen af te treden.

Volgens het decreet heeft Erdogan ook twee nieuwe ministeries opgericht door het ministerie van Familie, Arbeid en Sociaal Beleid op te splitsen in twee afzonderlijke ministeries.

De nieuw aangewezen minster Derya Yanık (rechts) in beeld met de Turkse sekteleider Adnan Oktar (links)

Hij benoemde Derya Yanık tot minister van Familie en Sociaal Beleid en Vedat Bilgin tot minister van Arbeid en Sociale Zekerheid, ter vervanging van Zehra Zumrut Selcuk.

“Ik wil Zehra Zümrüt Selçuk en Ruhsar Pekcan bedanken voor hun diensten tot vandaag. En ik wens onze nieuwe ministers in het kabinet Derya Yanık, Prof. Vedat Bilgin en Mehmet Muş succes,” zei Erdoğan in een toespraak tot zijn parlementaire fractie.

Yanık, een juriste, heeft een bachelordiploma in de rechten van de Universiteit van Istanbul. Zij heeft verschillende functies bekleed bij de gemeente Istanbul als lid van de gemeenteraad.

Kort nadat Derya Yanik werd aangewezen tot minister, verwijderde ze haar Twitterprofiel. Wellicht omwille van haar Tweets waarin ze MHP-leider Bahçeli bestempelde als ‘loser’. Er doken ook verschillende tweets van haar op waar ze sekteleider en terrorist Fethullah Gülen in een positief daglicht stelde. Zo omschreef ze in een van haar tweets, couppleger Fethullah Gülen als een ‘politiek strateeg’

Yanık werd gekozen als lid van het centrale besluitvormingsorgaan van de AKP tijdens de laatste algemene conventie van de AKP die in maart plaatsvond.

Bron: Hürriyet