Yuval Steinitz

Turkije heeft een uitnodiging gestuurd naar de Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz om in juni een internationale diplomatieke conferentie bij te wonen die in Antalya wordt georganiseerd, heeft een Turkse ambtenaar bevestigd aan Middle East Eye.

De uitnodiging, de eerste sinds de betrekkingen tussen de landen verbroken werden nadat Israëlische troepen 60 Palestijnen doodden in Gaza in 2018, werd voor het eerst gemeld door de Israëlische media outlet Kaan op woensdagavond.

Als Steinitz besluit om het evenement bij te wonen, zou het het eerste dergelijke bezoek op hoog niveau aan Turkije zijn door een Israëlische ambtenaar in jaren.

Het Antalya Diplomacy Forum, dat wordt gesponsord door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, is een tweedaagse internationale conferentie die naar eigen zeggen probeert te functioneren “als een dialoogplatform” door elk jaar vooraanstaande figuren uit de politiek, de academische wereld en de zakenwereld samen te brengen.

Het thema van dit jaar is bepaald als: “Innovatieve Diplomatie: Een nieuw tijdperk, nieuwe benaderingen”.

De Turkse functionaris, die anoniem sprak, vertelde MEE dat Steinitz enkele sessies binnen de conferentie zou kunnen bijwonen als spreker, die betrekking hebben op gebieden zoals energie, met name gas, en regionale kwesties.

Verslechterde betrekkingen

Gesprekken met inlichtingendiensten
Turkije en Israël voeren sinds vorig jaar gesprekken via inlichtingendiensten om hun verslechterde betrekkingen te herstellen.

Israël heeft, rechtstreeks en via de media, van Ankara geëist dat het sommige Hamas-leiders, die door Israël als terroristen worden beschouwd, uit Turkije uitzet.

Turkije heeft tijdens gesprekken aangeboden ambassadeurs te ruilen en de betrekkingen weer binnen normale diplomatieke kanalen te brengen, maar herhaalde Israëlische verkiezingen en het ontbreken van een stabiele regering aldaar hebben tot dusverre elke vooruitgang belemmerd.

Het besluit van Turkije om Steinitz uit te nodigen is niet zo verrassend gezien de opmerkingen die hij vorige maand maakte, waarin hij verklaarde dat Israël bereid is met Turkije samen te werken op het gebied van aardgas in het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Hij zei ook dat hij hoopte dat Turkije in de toekomst zou deelnemen aan het Eastern Med Gas Forum, een bijeenkomst waar Israël, samen met Cyprus en Griekenland, manieren onderzoekt om Israëlisch en Cypriotisch gas naar Europa te brengen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, zei eerder deze week in een televisie-uitzending dat Ankara bereid is de betrekkingen met Israël te herzien als de leiders hun beleid ten aanzien van Palestina wijzigen.

Bron: Sabah