Griekse parlementslid Ioannis Lagos

De commissie juridische zaken van het Europees Parlement heeft donderdag met een overweldigende meerderheid gestemd voor de opheffing van de immuniteit van het Griekse parlementslid Ioannis Lagos, een voormalig lid van de neofascistische partij Gouden Dageraad.

Lagos werd in oktober 2020 door een Griekse rechtbank veroordeeld voor zijn rol in het leiden van de groep, omdat hij een naaste vertrouweling was van de leider van Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos.

Hij kreeg een gevangenisstraf van 13 jaar en acht maanden. De Griekse gerechtelijke autoriteiten hebben Brussel verzocht om zijn politieke onschendbaarheid op te heffen.

Volgende week stemt het Europees Parlement in de plenaire vergadering over de opheffing van zijn immuniteit, de laatste fase van dit proces, dat meerdere maanden heeft geduurd.

Dit besluit maakt de weg vrij voor de gevangenneming van Lagos, die zes maanden na de uitspraak van de rechtbank over zijn gevangenneming wegens zijn immuniteit als lid van het Europees Parlement nog steeds vrij rondloopt in Brussel.

Lagos, 48, verliet de neonazipartij in juli van 2019 omdat hij het niet eens was met bepaalde politieke stappen van de partij. Hij is momenteel een onafhankelijk lid van het Europees Parlement.

Turkse vlag

De Griekse Europarlementariër werd al bestraft door voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli nadat hij in januari de Turkse vlag in het Huis verscheurde tijdens een toespraak over illegale migratie.

Ook het salaris van Lagos is sinds het incident met het verscheuren van de vlag al fors verlaagd.

De Europarlementariër ontvangt alleen nog zijn salaris van 6.000 euro per maand en geen van de andere vergoedingen.

Volgens de regels van het Europees Parlement zal hij ook tijdens zijn verblijf in de gevangenis zijn salaris als lid van het Europees Parlement blijven ontvangen, zonder extra vergoedingen, tot de uitspraak van het Hooggerechtshof definitief is.

Gouden Dageraad veroordelingen
Lagos was van 2012 tot 2019 lid van het Griekse parlement, gekozen op het Gouden Dageraad-kaartje.

In juli van 2019 werd hij gekozen in het Europees Parlement, slechts enkele dagen nadat hij had aangekondigd dat hij als Onafhankelijk zou zetelen.

Criminele organisatie

De nationalistische politicus werd twee keer gearresteerd en vastgezet op beschuldiging van het vormen van een criminele organisatie.

In het verleden is hij aangeklaagd voor afpersing, pandemie, beschermingspraktijken, illegaal vuurwapenbezit en andere misdrijven.

Lagos werd ook beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op rapper Pavlos Fyssas in september 2013, wat leidde tot zijn veroordeling, samen met de rest van de Gouden Dageraad-leiders, op 7 oktober van vorig jaar.

Na het grootste proces tegen een fascistische groep sinds Neurenberg heeft een rechtbank in Athene leden van de extreemrechtse neonazistische politieke partij Gouden Dageraad in een historische beslissing veroordeeld voor het runnen van een criminele organisatie.

De Griekse rechtbank veroordeelde 57 personen voor het leiden van een criminele organisatie en voor de moord op de antifascistische rapper Pavlos Fyssas.

Topleden van Golden Dawn, waaronder Lagos, oprichter Michaloliakos, en Ilias Kasidiaris (nu leider van de Grieken voor het Vaderland Partij) kregen gevangenisstraffen van 13 jaar.

Bron: Turkse media