Als er in Rotterdam een onderzoek komt naar ‘foute’ straatnamen, dan moet ook de Atatürkstraat onder de loep worden genomen. Dat laat de Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON) desgevraagd weten naar aanleiding van de discussie die vorige week is losgebarsten over ‘foute helden’. 

‘Atatürk was extreem nationalistisch. Door zijn bewind moesten alle volkeren van Turkije geturkificeerd worden.’

De Denk-fractie diende vorige week een motie in waarin het stadsbestuur werd opgeroepen een grootschalig onderzoek te doen naar straatnamen en standbeelden in Rotterdam.

Hoewel de motie werd verworpen, is de kans groot dat dit onderwerp binnenkort opnieuw ter sprake komt: verscheidene partijen willen een breder debat over ‘foute helden’.

De FAON hoopt dat dan ook wordt gesproken over straatnamen die zijn vernoemd naar buitenlandse historische figuren, zoals Atatürk.

Kemal Atatürk, naar wie een straat is vernoemd in Prinsenland, stichtte in 1923 de Republiek Turkije.

,,Velen in de Armeense gemeenschap, die afkomstig zijn uit Turkije, hebben het daar nog altijd héél moeilijk mee’’, stelt de FAON.

,,Haat tegen Armeniërs is een hardnekkig en kwalijk verschijnsel onder nationalistische, maar ook gematigde Turken. Wij gaan niet over straatnamen, maar een Atatürkstraat lijkt ons duidelijk ongewenst.’’

Het steekt de Armeniërs ook dat Atatürk nooit afstand heeft genomen van de zogenaamde “Armeense genocide”. Atatürk noemde die die gebeurtenis in december 1919 ‘het gevolg van de brute afsplitsingspolitiek die zij gevolgd hebben’, een volgens de FAON onjuiste bewering waarmee hij de Armeniërs zelf de schuld in de schoenen probeerde te schuiven van de tragedie.

,,Zelfs Erdogan, zelf toch ook geen heilige, heeft daarvoor in 2011 zijn verontschuldigingen aangeboden’’, aldus de FAON.

Fractievoorzitter Stephan van Baarle van Denk laat in een reactie weten dat wat hem betreft alle straatnamen open staan voor discussie.

,,In Rotterdam hebben we een straatnamencommissie: laat die maar afwegen welke historische figuren naar de huidige maatstaven niet meer door de beugel kunnen.’’

Ondanks alle kritiek die op Atatürk en zijn omgang met minderheden valt te leveren, is hij voor veel Turken nog altijd een held.

Zijn ideaal van een moderne seculiere staat heeft volgens historici destijds ook voor vooruitgang gezorgd ten opzichte van omringende landen. Geen overheidsgebouw is denkbaar zonder een buste van hem en zelfs het kleinste Turkse plaatsje heeft wel een Atatürkstraat.

Bron: AD