Turkse badhuizen gaan onder voorwaarden weer open

De hamams mogen sinds vorige week als versoepeling van coronamaatregelen weer open, maar wel met extra voorwaarden. Een Turks badhuis in het district Sultanahmet is klaar om nieuwe klanten te ontvangen.

Personeel zal nu niet meer alleen een badhanddoek rond hun middel moeten dragen, maar ook een mondmasker en een plastic vizier.

In de 16de-eeuwse hamam Çemberlitaş moeten klanten hun handen ontsmetten en wordt hun temperatuur gemeten voor ze het gebouw binnengaan. In de kleedkamers is er ook voldoende afstand tussen de klanten voorzien.

De plaatsen worden trouwens toegewezen. In de stenen kamers van het badhuis zal elke klant door een enkel personeelslid gewassen worden. De klanten worden besproeid met zeep, die dan in de huid gemasseerd wordt.

Ayna Nurberdiyeva werkt in de hamam. Ze vertelt dat klanten hun mondmasker mogen afdoen als ze gewassen worden, maar dat veel klanten ervoor kiezen om hun masker op te houden.

Foto: Mustafa Keskin draagt een mondmasker. Hij bereidt zich voor om te gaan baden, 12 juni 2020.

Het personeel, zowel de tellak (voor mannen) als de natır (voor vrouwen), houdt ten allen tijde het masker en het vizier op.

Badgast Mustafa Keskin voelt zich veilig door de nieuwe maatregelen. “Door de maatregelen ondervinden we geen enkel probleem. Dit is onze cultuur, en er wordt gezegd dat de hitte in een hamam het virus hoe dan ook doodt”, vertelt hij.

K.L.

(Bron: Sabah)