Ilhan Duman

Ilhan Duman (47), die de afgelopen maanden vanwege het coronavirus in Turkije in het ziekenhuis lag, is sinds enkele dagen weer thuis.

Enkele maanden geleden werd hij opgehaald door een Turks regeringsvliegtuig, omdat zijn artsen in Nederland geen kans meer zagen op herstel.

In februari werd bekend dat Ankara tientallen coronapatiënten uit de Europese Unie heeft opgehaald, van wie minstens vier uit Nederland.

Het ging om mensen met ook de Turkse nationaliteit, die volgens de Turkse regering niet de “benodigde en specifieke zorg” konden vinden in het land waar ze wonen.

De drie andere Turks-Nederlandse patiënten die zijn opgehaald door Turkije, zijn inmiddels overleden.

Degene die het overleefd heeft is Ilhan Duman. De artsen in het ziekenhuis in Amsterdam besloten zijn behandeling stop te zetten. De 47-jarige man heeft ernstige onderliggende aandoeningen, en artsen zagen geen uitzicht meer op herstel.

Daarop schakelde zijn zoon Furkan Duman de Turkse regering in. Eind januari werd zijn vader overgeplaatst naar een ziekenhuis in Turkije.

Nederlands-Turkse coronapatiënten overgelaten aan hun lot

Volgens de artsen in Turkije is hij inmiddels van de beademing af en kan hij voorzichtig communiceren. De behandeling kan volgens hen nu in Nederland voortgezet worden.

“In Nederland werd de situatie van de 47-jarige Turkse Nederlander uitzichtloos bevonden”, zegt de IC-arts Sema Kultufan Turan tegen de Nederlandse media.

“Wij zijn doorgegaan met de behandeling, en daarom is de patiënt gekomen waar hij nu is.”

Opgegeven in Nederland, behandeld in Turkije

Volgens Turan is het zo dat een patiënt die in Nederland misschien kan zijn opgegeven, in Turkije wel behandeld kan worden.

Volgens hoogleraar medische ethiek Hans van Delden kunnen artsen nooit 100 procent garanderen dat een patiënt het niet gaat overleven.

Van Delden: “In Nederland is er geen helder wettelijk kader om te bepalen of een behandeling medisch zinloos is. Maar er zijn wel richtlijnen.”

Maar in sommige culturen en religies is de ruimte voor een arts om daarover te beslissen beperkt, zegt Van Delden.

Geen perspectief op herstel

Het Amsterdamse ziekenhuis wilde destijds niet ingaan op dit individuele geval, maar zei wel dat als er “geen perspectief is op herstel”, het medische besluit wordt genomen om te stoppen.

Ook nu wil het ziekenhuis niet ingaan op dit geval, omdat het geen informatie heeft over de huidige medische situatie.

Arts Turan in Turkije

“De collega’s in Nederland hebben natuurlijk ook alles gegeven”, zegt IC-arts Turan.

“Maar in Turkije proberen we de behandeling toch door te zetten, ook als patiënten zo ziek zijn of veel onderliggende aandoeningen hebben. Helemaal als ze zo jong zijn. We negeren de medische feiten niet, maar wij geloven wel dat bij een langdurige behandeling de situatie toch soms positief kan uitpakken.”

Zoon Furkan zegt daarover: “Als ik naar de artsen in Nederland had geluisterd dan was mijn vader er nu niet meer. Mijn vader communiceert nu gewoon met ons.”

Bron: Nederlandse media