Fikri Ataoğlu en Liane den Haan

De Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) heeft donderdag de reactie veroordeeld van Griekse en Grieks-Cypriotische ambtenaren over een recente ontmoeting tussen de Turkse kant van het eiland en een Nederlandse wetgever.

Een bezoek van Tweede Kamerlid Liane den Haan aan een minister in Noord-Cyprus, zorgt voor veel kritiek.

De Cypriotische minister van Financiën noemt de ontmoeting een schande.

Hun tegenreactie na het bezoek van Tweede Kamerlid Liane den Haan op 12 augustus was een “nieuwe manifestatie van hun achterhaalde mentaliteit”, aldus het TRNC-voorzitterschap in een verklaring.

“Wij veroordelen deze verklaringen die zijn afgelegd door de regels van diplomatieke beleefdheid en de mentaliteit die erachter schuilgaat, te negeren,” zei het.

“Vandaag had ik een informele ontmoeting met de minister van Toerisme van Noord-Cyprus,” zei Den Haan afgelopen donderdag op Twitter na haar bezoek aan de Turks-Cypriotische hoofdstad Lefkoşa (Nicosia), waar ze Fikri Ataoğlu ontmoette.

“Een interessante ontmoeting, we spraken over het toerisme op Noord-Cyprus en hoe moeilijk het is tijdens de Covid pandemie. #KKTC #kibris,” voegde den Haan eraan toe, terwijl ze een foto deelde van de twee ambtenaren van Ataoğlu’s kantoor, met op de achtergrond de vlaggen van Turkije en Turks-Cyprus zichtbaar.

Den Haan kreeg zware kritiek, ook van Griekse en Grieks-Cypriotische ambtenaren, over de ontmoeting.

Het TRNC-voorzitterschap wees er ook op dat de Turks-Cyprioten in 1963 met geweld waren verdreven uit de republiek op het eiland, waarvan zij gelijkelijk de oprichters waren.

De Grieks-Cypriotische zijde heeft zich sindsdien gedragen als de enige eigenaar van Cyprus, waarbij de Turks-Cyprioten van hun legitieme rechten werden beroofd en gedwongen werden in een isolement en onder beperkingen te leven, zo luidde de verklaring.

“Degenen die zelfs een ontmoeting van de Turks-Cypriotische bevolking met welke buitenlandse ambtenaar dan ook niet kunnen tolereren, geven in feite het beste antwoord door uit te leggen waarom de kwestie Cyprus, die al meer dan 50 jaar aansleept, nog niet is opgelost,” voegde hij eraan toe.

In een afzonderlijke verklaring veroordeelde Ataoğlu ook de reactie van sommige ambtenaren van Grieks-Cyprus en Griekenland over zijn ontmoeting.

“Het is juist door deze mentaliteit dat het al jaren niet mogelijk is om een oplossing te vinden voor de kwestie Cyprus,” zei Ataoğlu.

Conflict

Cyprus is al decennialang verwikkeld in een conflict tussen Grieks- en Turks-Cyprioten, ondanks een reeks diplomatieke inspanningen van de Verenigde Naties om tot een alomvattende regeling te komen.

Etnische aanvallen vanaf het begin van de jaren zestig dwongen de Turks-Cyprioten ertoe zich voor hun veiligheid terug te trekken in enclaves.

In 1974 leidde een Grieks-Cypriotische staatsgreep met het oog op de annexatie van Griekenland tot de militaire interventie van Turkije als garantstellende mogendheid om de Turks-Cyprioten te beschermen tegen vervolging en geweld. Als gevolg daarvan werd in 1983 de TRNC opgericht.

De afgelopen jaren is er een af en aan vredesproces geweest, met inbegrip van een mislukt initiatief in Zwitserland in 2017 onder auspiciën van de garanderende landen Turkije, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk.

De Grieks-Cypriotische regering trad toe tot de Europese Unie in 2004, hetzelfde jaar dat de Grieks-Cyprioten het door de VN geleide plan-Annan om een einde te maken aan het langdurige geschil dwarsboomden.

Bron: Sabah