De Turkse Nederlander Huri Sahin is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Rijswijk, een stad in de provincie Zuid-Holland.

Voorzitter Ed Braam (Beter voor Rijswijk) van de vertrouwenscommissie die zich met de selectie heeft beziggehouden maakte dinsdagavond de naam bekend na afloop van een gemeenteraadsvergadering.

De gemeenteraad van Rijswijk koos Sahin omdat zij een ‘prettige en warme persoonlijkheid’ zou hebben.

Ook bleek uit de gesprekken die met haar werden gevoerd dat zij ’toegankelijk, menselijk en loyaal’ is, aldus de voorzitter van de vertrouwenscommissie, raadslid Ed Braam.

De commissie ziet in Sahin ook iemand die het vermogen heeft om te verbinden en veel ruimte geeft aan anderen.

‘Zij is een stevige en ervaren bestuurder, die Rijswijk een nieuw gezicht geeft en kan zorgen voor verbinding in de stad en daarbuiten’, aldus Braam na afloop van een besloten vergadering waarin werd gestemd over de nieuwe burgemeester.

Directeur

De 47-jarige Sahin is momenteel directeur Stichting Lokaal, centrum voor democratie in Rotterdam. Ze is geboren in Deventer en woonachtig in Zoetermeer.

Daar begon ze in 2002 haar politieke carrière als gemeenteraadslid. Tussen 2014 en 2018 was ze actief als statenlid in de provincie Zuid-Holland (GroenLinks).

De vertrouwenscommissie noemt Huri Sahin een ‘prettige, warme persoonlijkheid, toegankelijk, menselijk en loyaal’. Ze is een ‘stevige en ervaren bestuurder die Rijswijk een nieuw gezicht geeft en kan zorgen voor verbinding in de stad en daarbuiten’.

De gemeenteraad gaat ervan uit dat ze op 12 december formeel kan worden beëdigd en geïnstalleerd als burgemeester.

Ze volgt Bas Verkerk op die twee jaar lang waarnemend burgemeester is geweest nadat diens voorganger Michel Bezuijen op 1 oktober 2020 vertrok naar Zoetermeer.

Bron: Nederlandse media