Alihan Uzun

Een beetje gênant vond Alihan Uzun het om model te staan voor een standbeeld van hemzelf.

Het is natuurlijk ook apart; om als 22-jarige jezelf middenin je dorp te zien staan op een sokkel. Het kunstwerk is een actie van jongerenorganisatie YoungImpact.

“Het poseren duurde maar twee minuten. De kunstenaar richtte een soort handscanner op me en op basis van die gegevens is dit 3D-printbeeld van ongeveer een meter hoog gemaakt. Over de pose heb ik langer nagedacht, want ik vond het behoorlijk ongemakkelijk, al ben ik vereerd. Ik hoop er met zelfvertrouwen maar ook bescheiden op te staan.’”

Maar waarom wordt van een Ambachter van 22 jaar, masterstudent Technische Bestuurskunde aan de TU Delft, een beeld gemaakt?

Een van de standbeelden is geplaatst in het Baxpark in Hendrik-Ido-Ambacht, namelijk die van Alihan Uzun. Alihan (21) strijdt voor kansengelijkheid binnen het onderwijs. Met zijn project Droomcv inspireert hij mbo-studenten om na te denken over hun ontwikkeling.

Alihan heeft een theoretisch opgeleide moeder en werd altijd goed geholpen bij zijn schoolwerk. Hij vindt het niet eerlijk dat kinderen met praktisch opgeleide ouders een lager schooladvies krijgen en dus minder kansen hebben.

Daarom geeft hij nu workshops om jongeren te helpen dromen en te bouwen aan hun cv, zodat zij gestimuleerd worden om het uiterste uit zichzelf te halen.

Met dit initiatief willen jongerenorganisatie Young Impact en partner ABN AMRO Alihan een groots podium geven voor zijn maatschappelijke inzet en andere jongeren inspireren.

Zou hij het beeld, dat nog tot eind deze maand blijft staan, ooit zelf in huis willen hebben? De ogen van Alihan worden groot.

“Dat is niet goed voor mijn ego”, zegt hij terwijl hij in de lach schiet.

Met zoiets altijd in het zicht zou je jezelf verheven boven anderen kunnen gaan voelen. Vanuit mijn islamitische geloof, of elk ander geloof eigenlijk denk ik, wordt dat zeker niet toegejuicht.”

Bron: Nederlandse media