Recente verslagen over het mogelijke ontslag van de burgemeester van Ankara Melih Gökçek zijn gewoon “geruchten” volgens de Turkse premier Binali Yıldırım. Dit ondanks de groeiende speculatie dat de burgemeester van de hoofdstad op de lijst van ambtenaren staat waarvan President Recep Tayyip Erdoğan hun ontslag verwacht.

“Men moet niet handelen op basis van een simpel gerucht. Wie heeft u iets verteld over het ontslag?” aldus Yıldırım op 6 oktober, in een antwoord op verslaggevers die naar zijn reactie op de verslagen polsten.

Zijn uitspraken werden gedaan nadat de president, het hoofd van de leidende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), een drie uur lange meeting had met Gökçek op 5 oktober. Dit werd door veel buitenstaanders geïnterpreteerd als een vraag om het ontslag van de burgemeester van Ankara. Bronnen van de president zeiden dat de vergadering plaatsvond op aanvraag van Gökçek, terwijl de burgemeester na de meeting op Twitter schreef: “Plannen voor bouw museum tegenover het presidentiële complex van Erdoğan in Ankara.” (zie tweet)

Erdoğan had op 6 oktober ook een meeting van een uur lang met Erol Kaya. Kaya is de plaatsvervangende leider van AKP die verantwoordelijk is voor lokale instanties. Er werd geen officiële persmededeling gegeven na de meeting.

Burgemeesters

Het team van de president ontkende mediaverslagen over een meeting tussen Erdoğan en de burgemeester van Balıkesir, Edip Uğur, een andere burgemeester waar men van denkt dat hij op de lijst staat van burgemeesters die gevraagd zijn hun ontslag in te dienen.

Er blijven vragen circuleren over het lot van de burgemeesters van belangrijke steden in Turkije met de recente ontslagen van Kadir Topbaş en Mehmet Keleş, de burgemeesters van respectievelijk Istanbul en Düzce.

Erdoğan zei dat burgemeesters die lijden aan wat hij “mentale vermoeidheid” noemt hun ontslag moeten indienen voor de AKP hen schorst of er gerechtelijke acties tegen hen worden ondernomen.

Gökçek was als burgemeester van Ankara verkozen in 1994 en werd de vroege jaren 2000 lid van de AKP. Hij werd in de drie opeenvolgende verkiezingen van 2004, 2009 en 2014 opnieuw verkozen tot burgemeester van de Turkse hoofdstad.

Hurriyet