Volgens Ahmet Arslan, Turkse Minister van Transport, Scheepsvaart en Communicatie, zal de derde luchthaven van Istanbul nog voor februari volgend jaar een eerste vliegtuig ontvangen. Hij zei dit op de ‘Anadolu Agency Editors’ Desk’ in Ankara op 6 oktober.

De eerste fase van de officiële opening van de nieuwe luchthaven die gebouwd wordt in Istanbul, zal beginnen op 29 oktober volgend jaar, zei de minister. 29 oktober is de Turkse Dag van de Republiek, om de historische proclamatie van de Turkse Republiek in 1923 te gedenken.

Rond 68 procent van de luchthavenconstructie is voltooid en er wordt dag en nacht aan gewerkt om het op tijd af te krijgen, aldus Arslan.

Als het volgend jaar klaar is, zal de luchthaven het merendeel van het luchtverkeer van Atatürk International Airport overnemen. Er zullen dan 250 luchtvaartmaatschappijen worden verwelkomd die vliegen naar meer dan 350 bestemmingen, wat van de luchthaven een van de grootste transportcentra in de wereld zal maken.

’S werelds grootste terminal

Als de eerste fase voltooid is volgend jaar, zal de luchthaven ’s werelds grootste terminal onder een enkel dak hebben, met een totaal grondgebied van ongeveer 1 miljoen vierkante meter.

Na de voltooiing van alle fases, wordt er verwacht dat de luchthaven een van de drukste ter wereld zal zijn met meer dan 350 bestemmingen en een jaarlijkse capaciteit van 200 miljoen passagiers.

Atatürk Airport in Istanbul is de drukste luchthaven van Turkije, met 41.6 miljoen passagiers in de eerste 8 maanden van 2017, volgens een van de luchthavenautoriteiten van de staat. Op de tweede plaats staat Sabiha Gökçen Airport met 20.5 miljoen passagiers. Deze luchthaven is het grootste centrum voor luchtverkeer op de Aziatische zijde van Istanbul.

Hurriyet