https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/10/nederlandse-regering-steunde-terreurbeweging-in-syrie/

In een gisteren verschenen artikel schrijft Cyril Rosman van het Algemeen Dagblad dat Turkije volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een herstelbasis is voor Daesh. De terreurbeweging (door het dagblad ‘IS’ genoemd) zou volgens een gisteren verschenen rapport van de Nederlandse inlichtingendienst “herstellen, reorganiseren en nieuwe plannen smeden” in Turkije.

Turkije treedt (wel degelijk) op tegen Daesh

Belgische minister looft Turkse strijd tegen Daesh

Turkije wordt, in tegenstelling tot het beeld dat in het AD-artikel wordt geschetst, geregeld geprezen om haar effectieve aanpak van terrorisme. De auteur mijdt te vermelden dat het rapport dit ook onderkent dat “de Turkse autoriteiten (tegenwoordig) (wel degelijk) optreden tegen zowel ISIS als Al-Qaida”.

https://www.aa.com.tr/en/europe/belgian-minister-praises-turkeys-effort-in-daesh-fight/925829

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, prees bijvoorbeeld in een interview met de Duitse Die Welt Turkije voor het “oppakken en opsluiten” van Europese terroristen. “Turkije controleert haar grenzen op een heel goede manier en het is niet langer mogelijk voor iemand om naar Europa te reizen vanuit crisisgebieden,” aldus de Belgische minister.

Volgens dagblad Sabah hield Turkije tot 2017 al vijfduizend Daesh-verdachten aan en deporteerde het ruim drieduizend terroristen uit 95 landen. Bijna veertig duizend Daesh-verdachten werd de toegang tot Turkije geweigerd, terwijl 350 Daesh-leden vastzitten in Turkije op verdenking van banden met Daesh.

De Turkse regering verklaarde eerder bezorgd te zijn over het gebrek aan anti-terreurinspanningen van Europese bondgenoten. Het Turkse Openbaar Ministerie moet er geregeld aan te pas komen om Nederlandse en Belgische terroristen voor de (Turkse) rechter te brengen en na veroordeling terug te sturen naar Nederland en België.

Bezorgdheid Turkije

Begin september bleek dat de Nederlandse regering een door het Openbaar Ministerie als terroristische organisatie aangemerkte gewapende groepering genaamd Jabhat al-Shamiya heeft gesteund met logistieke middelen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken beweerde lange tijd alleen ‘gematigde groeperingen’ in Syrië te steunen.

De AIVD schrijft dat de Turkse autoriteiten terreurbeweging PKK als voornaamste prioriteit hebben, waardoor Turkije pas in tweede instantie de “Europese prioriteiten op het gebied van terrorismebestrijding” ten uitvoer zou brengen. Het betekent echter niet dat de Turkse veiligheidsdiensten geen terroristen aanhouden die op doorreis verkeren voor aanslagen op Europese hoofdsteden.

Erdogan: “Er is geen verschil tussen terroristen van Daesh en die van PKK”

President Erdoğan zei op 29 september van dit jaar tijdens de opening van de Centrale Moskee van Keulen nog “geen verschil te zien tussen de wandaden van Daesh en de PKK”. De visie wordt gedeeld door coalitiepartner MHP. “De PKK, PYD, Daesh en FETÖ zijn voor ons allemaal hetzelfde”, zei MHP-voorzitter Devlet Bahçeli daarover.

In de bewuste speech van 29 september bekritiseerde Erdoğan ook de belastende wijze van berichtgeving in de Europese politiek en media, zoals ook het AD-artikel van vandaag en eerder doet blijken. Daesh (of ‘IS’) wordt door auteur Cyril Rosman een “kalifaat” genoemd, zónder aanhalingstekens te gebruiken. “Dit moet stoppen,” aldus Erdogan in een algemeen verwijt aan bestuurlijk Europa.

Zware Turkse operaties tegen Daesh gaan onverminderd voort

De Turkse autoriteiten hielden gisteren 24 Daesh-verdachten in elf districten in Diyarbakir aan in verband met de financiering van de internationale activiteiten van de terreurbeweging.

In augustus pakten de Turkse veiligheidsdiensten al 38 mannen op die banden zouden hebben met Daesh, na invallen op twaalf plaatsen in zes verschillende districten in Istanbul.

Turkije wordt al een aantal jaren opgeschrikt door aanslagen van Daesh. Bij een aanslag op club Reina in Istanbul in 2017 (39 doden) en een aanslag in Ankara in 2015 (109 doden) vielen vele burgerslachtoffers onder de Turkse bevolking.

Humanisme

Turkije brengt kinderen van Daesh-militanten thuis uit Irak

Turkije toont zich niet alleen op het gebied van terreurbestrijding effectief, maar ook in de opvang van kinderen van Daesh-strijders (in Nederland op lichtelijk de-humaniserende wijze “jihad-kinderen” genoemd). In Turkije kunnen kinderen van Daesh-militanten rekenen op opvang van de Turkse sociale diensten, terwijl dit in Nederland politiek gevoelig ligt doordat het rechtsextremisme aan populariteit wint. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) schrijft in een eveneens gisteren verschenen rapport over het rechts-extremisme, dat “het gedachtegoed en het incidentele geweld van rechts-extremisten de Nederlandse maatschappij onder druk zet”.

Önder Kaya (Oprichter PolitiekNeutraal.nl)