Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zegt dat veel Daesh-strijders in Turkije worden opgepakt en opgesloten..

Belgisch Minister van Binnenlandse Zaken zei op dinsdag dat Turkije een belangrijke partner is in de strijd tegen Daesh.

 “We kunnen Turkije bekritiseren, maar we moeten rekening houden dat Turkije een belangrijke partner is in de strijd tegen Daesh,” vertelde Jan Jambon tegen staatsomroep RTBF.

“In Turkije worden veel buitenlandse terroristen gelinkt aan Daesh opgepakt en opgesloten,” zei hij.

Jambon zegt dat hij bezorgd is dat terroristen, die in Syrië en Irak in een nauwe positie zitten, terugkeren naar Europa en aanslagen zullen plegen.

Hij voegde eraan toe dat veiligheidsambtenaren in Europese staten nauw samenwerken met elkaar via Interpol en Europol om de strijders te identificeren.

Strenge controle

Het anti-terreurhoofd van de EU, Gilles de Kerckhove, loofde afgelopen maand ook Turkije’s strenge controle over haar grens met Syrië. Hij zei dat, ondanks wijdverspreide vrees, de Mosoel-operatie niet leidde tot een groot aantal Daesh-militanten die terugkeren naar Europa.

 “Turkije controleert haar grenzen nu op een heel goede manier en het is niet langer mogelijk voor iemand om naar Europa te reizen vanuit crisisgebieden,” vertelde hij aan de Duitse krant Die Welt.

In juli heroverde het Irakese leger, met luchtsteun van de VS-coalitie, Mosul van Daesh na een campagne van negen maanden die regelmatig bombardementen op residentiële buurten van de stad zag.

In Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde “kalifaat” van Daesh, is de VS-geleide coalitie begin juni een militaire campagne begonnen om de stad te heroveren.

AA