Forumele 1 in Istanbul Park

Op 15 november zal de Grand Prix van Turkije gereden worden. Dat gebeurt op het circuit van Istanboel. Dit is de eerste Turkse grote prijs sinds 2011.

Op 25 augustus werd er aangekondigd dat het formule-1-seizoen 2020 met 4 grote prijzen uitgebreid wordt.

Van de 3 andere criteria vinden er 2 in Bahrein plaats: de grote prijs van Bahrein op 26 november en de grote prijs van Sakhir op 6 december. De rijders sluiten het seizoen af op 13 december, met de grote prijs van Abu Dhabi op het circuit van Yas Marina.

De Formule 1 lijkt dit jaar met zeventien races het wereldkampioenschap te volbrengen. Volgens het goed ingevoerde Autosport.com keert de Grote Prijs van Turkije terug op de kalender. Het circuit nabij Istanboel fungeerde in 2011 voor het laatste als decor voor de koningsklasse.

Eerder dit seizoen was de grote prijs van China uitgesteld, maar ondertussen werd ze volledig afgelast. Daardoor bestaat het huidige formule-1-seizoen uit 17 races.

Verschillende formule-1-rijders hoopten al dat het circuit in Istanboel aan de kalender toegevoegd zou worden.

Istanbul Park is daarmee voor het eerst sinds 2011 weer eens het decor van de Formule 1, met Sebastian Vettel als laatste winnaar, toen nog rijdend voor Red Bull.

De verwachting is wel dat het beroemde parcours met 8 bochten voor de moderne racewagens gemakkelijk doenbaar is.

Van de huidige coureurs hebben alleen Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen en Sergio Perez ervaring in Istanboel.

Romain Grosjean reed ook al op het circuit. Hij won de grote prijs formule-2 in 2008 en 2011. Ook hij is blij met de nieuwe toevoeging.

“Het zou mega zijn”, vertelde hij aan Autosport. “Het zou super tof zijn. Ik vind het zo’n cool parcours. Ik hou ervan om daar te racen. Het parcours is goed voor de nek, en ik verwacht een heel snelle race.”

Esteban Ocon heeft nog nooit in Turkije gereden, maar kijkt wel uit naar de ervaring. Dat liet hij vorige week weten.

“Het is geweldig dat dit weer op de kalender staat. Dit is een old-school circuit waarop al geracet werd toen ik als kleine jongen naar het formule-1 keek. Die enorme bocht naar links zal zo indrukwekkend zijn.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)