Muharrem İnce, de verslagen presidentskandidaat van de Republikeinse oppositiepartij (CHP), heeft gezegd dat hij CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu heeft aangespoord om af te treden. Ince wil dat Kılıçdaroğlu “ereleider” wordt van de partij zodat hij de positie als partijvoorzitter zelf kan innemen.

“Ik heb voorgesteld om een speciaal congres te houden. Ik zei tegen hem dat hij de erevoorzitter zou kunnen worden en ik de partijvoorzitter,” haalde Ince aan.

Hij zei dat hij het aanbod deed tijdens hun eerste persoonlijke ontmoeting na de verkiezingen van 24 juni, waarbij İnce 30,6 procent van de stemmen kreeg en de CHP 22 procent.

Positieve indruk

De energieke ingesteldheid van Muharrem İnce tijdens de verkiezingscampagnes heeft een positieve indruk nagelaten op de CHP-aanhangers. Sommigen van hen vinden dan ook dat het tijd is voor een nieuwe partijvoorzitter. Zeker nu de lokale verkiezingen van maart 2019 niet meer veraf zijn.

Twee maal zonder succes

“Ik zal geen handtekeningen verzamelen voor het congres. Als Kılıçdaroğlu mijn aanbod afslaat, zal de partijorganisatie het probleem zelf oplossen,” voegde İnce toe. İnce heeft in het verleden tweemaal geprobeerd om de positie van Kılıçdaroğlu in te nemen. Tweemaal zonder succes. Tijdens de laatste partijverkiezingen behaalde İnce slechts 476 van de 1.266 stemmen. Kılıçdaroğlu bleef aan het hoofd van de partij met bijna 800 stemmen.

Bronnen binnen de partij zeggen dat de aanhangers van İnce zeker zijn dat ze minstens 634 handtekeningen zullen verzamelen om het speciale congres te kunnen houden. Andere zeggen dat Ince geen kans maakt omdat hij nauwelijks steun krijgt van de CHP-afgevaardigden.

Hurriyet

A.A.