Tussen 2008 en 2016 zijn er in Turkije 104.531 kinderen vermist geraakt. Deze cijfers werden dinsdag gepubliceerd door Het Turkse instituut voor de Statistiek oftewel Türkiye İstatistik Kurumu in het Turks (TÜİK).

Naar verluidt gaven de statistieken geen informatie over het aantal kinderen dat later door de autoriteiten werd gevonden. In 2008 raakten zo’n 4.517 kinderen vermist. Dit cijfer liep beangstigend op tot 17.706 in 2015.

59.435 van de in totaal 104.531 verdwenen kinderen waren meisjes. 26.168 kinderen werden bij de autoriteiten aangegeven als vermist nadat ze om verschillende redenen wegliepen van hun familie.

Weglopen van opvangcentra

Twee deskundigen op het gebied van kinderrechten zeggen dat er dagelijks ook kinderen zijn die weglopen van opvangcentra en vervolgens worden aangegeven als vermist. Volgens hen is dit meestal een gevolg van geweld, armoede of mishandeling. “Kinderen die worden vermist worden vaak blootgesteld aan geweld. We moeten ons inspannen en ervoor zorgen dat kinderen niet meer vermist geraken,” zeiden de deskundigen.

“Gezinnen moeten tijdens de zoekacties psychosociale ondersteuning krijgen. Ook zou er, net zoals in Europa, een ‘steunlijn voor vermiste kinderen’ moeten worden opgezet om vermiste kinderen hulp te bieden,” aldus het duo.

Hurriyet

A.A.