Landelijke en bergachtige gebieden in het zuidoosten van de provincie Siirt echoën met volksliederen van herders in plaats van het geluid van wapens en explosieven.

Een plaats van vrede

De lokale bevolking in de regio geeft aan blij te zijn nu dat ze zich vrij kunnen verplaatsen zonder schrik te moeten hebben voor terreur. Passage-zone Danila, waar terroristen rondzwierven, is nu een plaats van vrede na een reeks anti-terreuroperaties. Veefokkers trekken nu rond in de bergen en genieten van de frisse lucht en het natuurschoon.

Er zijn herders te zien die Turkse en Koerdische volksliederen zingen en mensen die genieten van de rust. Een aantal militaire operaties onder leiding van het Turkse leger hebben het gebied gezuiverd van PKK-terreur.

Blij met de vrede

Ramazan Gokalp, die in het gehucht Golkoy van het dorp Gokcekuru woont, zei dat hij blij is met de vrede en veiligheid in het gebied. “We voederen dieren en planten tarwe in ons dorp. We maken kaas naar eigen behoefte. Er is een einde gekomen aan het terrorisme en er heerst vrede in onze regio. Moge Allah onze staat zegenen,” zei Gokalp.

Teruggekeerd naar hun dorpen

Bayram Kandemir die in het gehucht Kubik leeft, zei dat de onrustige dagen verleden tijd zijn. Kandemir zei dat veel burgers als gevolg van de terroristische aanslagen naar Istanbul en andere grote steden zijn verhuisd. Nu het terug veilig is in de regio keren ze terug naar hun dorpen. “Iedereen vluchtte naar de grote steden. Nu is het eindelijk terug veilig,” klonk het.

Zingen samen liedjes

Yunus Ugur zei dat hij jarenlang herder was in de regio. “We worden niet meer geconfronteerd met terreur op de wegen zoals in het verleden. We kunnen doen wat we willen nu we geen problemen meer hebben. We komen samen, zingen liedjes en dansen de halay [Een Turkse volksdans],” zei Ugur.

Turken, Koerden, Arabieren en alle anderen die in dit landen wonen, zijn broeders en zusters, haalde hij aan. “We hebben een broederlijk leven nodig, iedereen moet zijn best doen om de vrede te bewaren. Iedereen moet zijn ogen openen en niemand mag handelen in iemands opdracht,” voegde Yunus toe.

Anadolu