De Turkse presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalın belde op 5 december de Amerikaanse regering om zich te terug te trekken van de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

“Het nieuws dat de Amerikaanse regering Jeruzalem zal erkennen als de hoofdstad van Israël is extreem zorgwekkend. Dit is compleet tegen de historische en religieuze status van de stad, de internationale overeenkomsten en de beslissingen van de Verenigde Naties. Een dergelijke stap zal een doorn in het oog zijn van het vredesproces in het Midden-Oosten, dat al lang in een fragiele situatie verkeert. Het zal voor nieuwe spanningen en conflicten zorgen. We hopen dat de Amerikaanse regering een dergelijke fatale fout niet zal begaan. De status van Jeruzalem en de Haram al-Sharif (al-Aqsa Moskee) is van vitaal belang,” aldus Kalın op zijn Twitteraccount.

Plannen komen van Donald Trump

Deze opmerkingen kwamen als reactie op de Amerikaanse verslaggeving over de Amerikaanse President Donald Trump. Trump zou aan het nadenken zijn over het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem en de formele erkenning van de stad als hoofdstad van Israël.

Jeruzalem is nog steeds het centrum van het eeuwige conflict tussen Israël en Palestina. De Palestijnen willen de door Israëli’s bezette oostelijke zijde van Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige staat.

Hurriyet