De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft laten weten dat indien Washington Jerusalem erkent als hoofdstad van Israël, Turkije mogelijk alle diplomatieke betrekkingen met Israël zal verbreken.  

“Het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met Israël wordt niet uitgesloten. Dit gaat een stap te ver,” zei Erdoğan tijdens een toespraak in het parlement.

“Meneer Trump! Jeruzalem is de rode lijn voor moslims,” zei de president. Hij voegde toe dat Ankara de nodige maatregelen zal treffen indien het zo ver zou komen.

“Een dergelijke stap zou niet alleen een schending zijn van het internationaal recht, het zal ook een mokerslag zijn voor het geweten van de mensheid,” zei Erdoğan. Indien Trump toch doorzet, zal hij binnen een paar dagen een top bijeenroepen van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) in Istanbul.

“Heeft de VS alles bereikt en blijft dit nog over?“ voegde hij toe.

“Al 70 jaar hoofdstad”

De woordvoerder van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Emmanuel Nahshon, reageerde op de uitlatingen van de Turkse president en zei dat Jerusalem al 70 jaar de hoofdstad is van Israël, “Of Erdoğan het nu erkent of niet.”

De Israëlische minister van Transport en Inlichtingen greep naar zijn smartphone en twitterde dat “Israël geen orders aanneemt of bedreigingen accepteert van de Turkse president” en dat er “niets correcter en rechtvaardiger is dan het erkennen van Jerusalem als de nieuwe hoofdstad van de Israëlische staat.”

Een einde gemaakt

Turkije en Israël hebben vorig jaar een einde gemaakt aan de relatiebreuk die een gevolg was van de dodelijke Israëlische bestorming van het Turkse scheepskonvooi voor Gaza waarbij 10 Turkse activisten het leven lieten.

Beide partijen hebben sindsdien geïnvesteerd in een betere samenwerking op vlak van energie, maar Erdoğan blijft hoe dan ook kritisch over het beleid van Israël.

Onaanvaardbaar

De woordenwisseling ontstond nadat de Amerikaanse president liet weten dat hij de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv wil verplaatsen naar Jeruzalem. Dat zou betekenen dat de VS Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël, iets wat voor de Palestijnen onaanvaardbaar zou zijn.

Jared Kushner, de schoonzoon en politiek adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft laten weten dat de president nog geen concrete beslissingen heeft gemaakt.

Hurriyet