Jonge Syriërs die in Turkije leven worden snel geïntegreerd in het educatiesysteem van het land.

“De aanpassing van schoolgaande Syrische kinderen aan het educatiesysteem van Turkije is snel en op een gezonde manier geëvolueerd,” aldus Ali Riza Altunel. Altunel is de algemene directeur van “Levenslang Leren” in het Turkse Ministerie voor Onderwijs.

Hij stelde dat 600,000 van de 972,000 Syrische kinderen een educatie hebben gekregen in verschillende instituten over heel Turkije, waarbij hij de “hoge scholingsgraad van Syrische kinderen” onderstreept.

“Meer dan 50% van de studenten die toegelaten worden in scholen, zijn geïntegreerd in het Turkse educatiesysteem. De studenten worden onderwezen in de Turkse taal samen met de Turkse studenten in de klassen,” zei Altunel.

110 euro per maand per Syrische student

Hij voegde hieraan toe dat de Turkse overheid ongeveer 500 lira’s (110 euro) per maand uitgeeft voor elke Syrische student. De totale som die Turkije spendeert om Syrische kinderen te onderwijzen is een stuk hoger dan wat vele Europese landen voor alle Syriërs hebben uitgegeven die op hun respectievelijke territoria verblijven.

Turkije herbergt meer dan 3 miljoen Syrische vluchtelingen die gevlucht zijn naar aanleiding van de oorlog in het thuisland.

Sabah