Foto: istiklal.com.tr

In Bahçesaray, een stad in de Oost-Turkse provincie Van, zijn tientallen reddingswerkers om het leven gekomen nadat ze bedolven waren door een lawine. Het aantal doden is opgelopen tot 38 en zal naar verwachting nog stijgen. Dat meldden Turkse media.

Bij de slachtoffers zijn meer dan 30 reddingswerkers. Het gaat onder meer om burgers en leden van de militaire politie die probeerden slachtoffers van een eerdere lawine te redden, melden de Turkse instanties.

Bedolven onder de sneeuw

De reddingswerkers waren op zoek naar vermisten van een eerste lawine, maar werden op hun beurt bedolven onder de sneeuw. Het lawinegevaar in het gebied is nog altijd niet geweken. Bijna 300 reddingswerkers en vrijwilligers waren uitgestuurd naar het bergachtige gebied rond Bahçesaray in de provincie Van, nabij de Turks-Iraanse grens.

Google Maps (Bahçesaray, Van)

Sneeuwruimer en minibus bedolven

Eerder op gisteren was daar een lawine terechtgekomen op een snelweg. Daarbij raakten een sneeuwruimer en een minibus bedolven. Verschillende inzittenden konden zich redden, maar er waren ook vijf doden en twee vermisten.

Bij de zoektocht naar vermisten deed zich een tweede lawine voor. Daarbij raakten tientallen reddingswerkers en vrijwilligers bedolven. Zeker 33 van hen overleefden het niet. Verschillende anderen zijn vermist. Zo’n 30 reddingswerkers konden zich in veiligheid brengen of werden gered. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht, sommigen zouden in kritieke toestand zijn.

In totaal zijn meer dan 75 mensen bij de lawines gewond geraakt.

Harde winters

Het Turkse district Bahçesaray kent wel vaker harde winterse omstandigheden. Momenteel zijn heel wat wegen in het oosten van Turkije afgesloten door de zware lawines.

BBC Türkçe