VK stopt wapenleveringen aan Turkije maar minister van defensie verdedigt Syrische operatie

Op maandag liet Ben Wallace, minister van defensie van het VK, weten dat Turkije de operatie in het Noordoosten van Syrië moet uitvoeren om de terreurdreiging te elimineren. Hij verdedigde operatie Vredesbron, waarmee Turkije strijdt tegen de Syrische tak van de PKK, op een bijeenkomst van NAVO-vertegenwoordigers in Londen.

 “Turkije had, en heeft nog steeds de dreiging van terroristische groepen als de PKK, die ook in Syrië actief zijn, en Turkije moet dus alles doen om zich te verdedigen. We wouden niet dat het hierop uit zou draaien, maar dit is nu gebeurd, en nu moeten we ervoor zorgen dat de mensenrechten gerespecteerd worden”, aldus Wallace.

Ondertussen kondigde buitenlandminister Dominic Raab dinsdag aan dat er geen nieuwe licenties voor wapenleveringen aan Turkije meer zullen worden verleend vanwege bezorgdheid over de militaire operatie. “Het Verenigd Koninkrijk neemt de verantwoordelijkheid over de controle op wapenexport heel serieus, en daarom zullen we wapenleveringen aan Turkije heel zorgvuldig evalueren”, vertelde hij het parlement.

“Zolang we dit evalueren, zullen er geen exportlicenties worden verleend voor materiaal dat kan gebruikt worden bij de militaire operatie in Syrië.”

Operatie Vredesbron

Op 9 oktober rond 16 uur lanceerde het Turkse leger operatie Vredesbron, de derde operatie over de Grens in Syrië waarmee Turkije het Noorden van Syrië wil bevrijden van Daesh en van de volksbeschermingseenheden (YPG), de Syrische tak van de PKK. Met deze operaties handelt Turkije uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad. Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de terroristische YPG het belangrijkste deel van uit maken.

De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s. Turkije voelt al lang de dreiging van terroristen uit het Syrische gebied ten Oosten van de Eufraat en heeft beloofd militair in te grijpen om te voorkomen dat er een terroristische corridor wordt gevormd.

Sinds de start van de operaties Eufraatschild, augustus 2016, en Olijftak, januari 2018, heeft Turkije het Noordwesten van Syrië bevrijd van zowel Daesh- als YPG/PKK-terroristen. Daardoor konden ondertussen al bijna 400.000 mensen die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren.

(Bron: Sabah)