Angela Merkel

Eerder deze week heeft Duitsland erop aangedrongen om de dialoog met Turkije verder te zetten, ondanks de grote meningsverschillen over de aan de gang zijnde Operatie Vredesbron.

 

Op een persconferentie in Berlijn erkende de woordvoerder van Bondskanselier Angela Merkel dat Turkije “zich terecht zorgen maakt over haar nationale veiligheid” door wat er in de regio gebeurt.

“Turkije wordt telkens opnieuw ernstig bedreigd door het terrorisme,” aldus Steffen Seibert. Maar hij voegt eraan toe dat de Duitse regering nog niet overtuigd is van het feit dat de militaire actie volledig conform de internationale wetgeving verloopt.

Seibert drong erop aan om een einde te maken aan de militaire operatie. Hij maakt zich zorgen over een mogelijke humanitaire crisis en instabiliteit in de regio.

“Het is duidelijk dat er meningsverschillen zijn met Turkije over deze moeilijke kwestie. Desondanks hebben we er belang bij om te blijven onderhandelen,” benadrukte hij. De oppositiepartijen roepen de regering echter op om minder toegeeflijk te zijn tegenover Ankara.

Operatie Vredesbron

Op 9 oktober lanceerde Turkije Operatie Vredebron om de veiligheid aan haar grenzen te verzekeren. Door de terroristische groeperingen daar te elimineren, hoopt men de territoriale integriteit van Syrië te garanderen en de Syrische vluchtelingen veilig naar huis te laten terugkeren.

Ankara wil de PKK, en haar Syrische vleugel YPG/PYD, verdrijven uit het gebied ten oosten van de Eufraat, in Noord-Syrië.

Tot nu toe wordt zowat 28 procent van het Syrische grondgebied gecontroleerd door de SDF, een groepering die steun krijgt van de VS en gedomineerd wordt door de terroristische YPG. Zij controleert ook het grootste deel van de 911 kilometer lange grens tussen Turkije en Syrië. Turkije beschouwt de YPG als de Syrische vleugel van de illegale PKK. Die laatste wordt ook door de VS en de EU beschouwd als een terroristische organisatie.

Bron: Hürriyet

S.V.R.