Minister van Defensie Hulusi Akar

Turkije heeft de uitspraken van het Syrische parlement veroordeeld waarin wordt opgeroepen om de zuidelijke provincie Hatay “in te nemen”.

“We horen een aantal roekeloze en nietszeggende uitspraken over onze provincie Hatay,” zei minister van Defensie Hulusi Akar op vrijdag.

Akar’s opmerkingen kwamen tijdens militaire inspecties samen met topcommandanten van marine, grond- en luchtmacht in de zuidelijke provincie Hatay.

“Wij hebben onze ogen niet op iemands land,” zei hij, eraan toevoegend dat men van de geschiedenis kan leren wat er gebeurde met degenen die ogen hadden op het grondgebied van Turkije.

In een recent door de assemblee gepubliceerd bulletin werd beweerd dat Hatay Syrisch grondgebied is, en werd gesteld dat het regime alles zou doen wat in zijn macht ligt om het grondgebied in te nemen.

In een schriftelijke verklaring omschreef het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken het parlement als “zonder democratische legitimiteit” en “op geen enkele wijze het Syrische volk vertegenwoordigend”.

‘Dood van honderdduizenden’

“Dit soort uitspraken zijn de zoveelste uiting van het delirium van een regime dat zijn eigen volk al jaren onderdrukt, verantwoordelijk is voor de dood van honderdduizenden onschuldigen en miljoenen uit hun huizen heeft verdreven.”

Jarenlang heeft het Assad-regime de behoeften en de veiligheid van het Syrische volk genegeerd, en alleen maar gestreefd naar verdere gebiedswinst en het verpletteren van de oppositie. Met dit doel bombardeert het regime al jaren civiele voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen en woonwijken, waardoor bijna de helft van de bevolking van het land ontheemd is geraakt.

Het ministerie herhaalde dat Turkije zal reageren op alle bedreigingen van zijn nationale belangen en op alle bedreigingen van zijn grondgebied.

Woordvoerder Tanju Bilgiç van het ministerie van Buitenlandse Zaken verwierp op 2 december een “onwettige” verklaring van het Syrische parlement die gericht was tegen de territoriale integriteit van Turkije.

“Wij verwerpen met kracht de impertinente en onwettige verklaring over de territoriale integriteit van ons land, die is afgelegd door de zogenaamde Volksvergadering van het regime, die verstoken is van democratische legitimiteit en in geen geval het Syrische volk vertegenwoordigt”, aldus Bilgiç in een schriftelijke verklaring.

“Turkije heeft, net als in het verleden, vandaag en ook in de toekomst, doorzettingsvermogen en vastberadenheid om te reageren op verachtelijke aspiraties tegen zijn vaderland en op elke bedreiging van zijn nationale belangen,” verklaarde hij.

Bron: Sabah