Nikol Pasjinian (Premier van Armenië)

Verscheidene ondernemersorganisaties in Armenië hebben de regering opgeroepen het verbod op de invoer uit Turkije met vijf jaar te verlengen.

De organisaties (Mantashov Businessmen’s Union, Association of Restaurants NGO’s, en The Union of Advanced Technology Enterprises, beweren dat het verbod lokale fabrikanten de kans heeft gegeven om te floreren en zo nieuwe werkgelegenheid te creëren.

De Armeense regering stelde het verbod in januari 2021 in, in de nasleep van de oorlog van 2020. Het verbod werd afgelopen juni met zes maanden verlengd.

Bovengenoemde groepen beweren in een openbare brief aan premier Nikol Pashinyan dat het verbod heeft geleid tot een daling van de invoer van Turkse producten met 300%.

“In feite heeft het verbod op de invoer van Turkse goederen geen schok teweeggebracht in de Armeense economie, aangezien de Turkse goederen snel werden vervangen door producten van zowel lokale als buitenlandse oorsprong, zodat er geen economische rechtvaardiging is om de wederinvoer van Turkse goederen toe te staan,” luidt de verklaring.

Zij voeren aan dat het verbod niet alleen een positief economisch effect heeft gehad, maar ook moet worden uitgebreid omdat Turkije morele en materiële steun heeft verleend aan het Azerbeidzjaanse leger.

Bron: Twitter