De MHP (Nationalistische Bewegingspartij) heeft aangekondigd dat ze zich niet zal alliëren met de regerende AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) voor de gemeentelijke verkiezingen in maart 2019.

De boodschap komt er terwijl er spanningen ontstaan tussen beide partijen over het debat rond nationalisme en een voorgestelde amnestiewet. Die kunnen wijzen op een mogelijk einde aan de “Volksalliantie” die ze hadden gevormd in 2018.

“We gaan ons eigen plan maken voor de lokale verkiezingen. We komen terug op onze vraag naar een alliantie [met de AKP],” zei de MHP-leider Devlet Bahceli tegen zijn parlementaire fractie op 23 oktober.

Bondgenootschap

“Geen bondgenootschap kan overleven als een partij afgewezen wordt en gedwongen een stap terug moet zetten,” zei hij.

De MHP en de AKP vormden de Volksalliantie voor de presidentiële en parlementaire verkiezingen van 24 juni. De voorzitter van de laatstgenoemde partij, Recep Tayyip Erdogan, werd verkozen tot de eerste uitvoerende president van Turkije bij die verkiezingen.

De banden tussen de twee partijen zijn gespannen nadat de MHP een wetsontwerp in het parlement heeft ingediend voor een gedeeltelijke amnestie voor sommige veroordeelden. De AKP reageerde fel op die daad van de MHP.

Herinvoering van de nationale eed

Een andere spanningsbron verscheen nadat een Turkse bestuursrechter de herinvoering van de nationale eed in Turkse scholen beval. Die eed was eerder in 2009 opgeheven.

De AKP bekritiseerde de rechtbank terwijl de MHP de beslissing verdedigde. De MHP beschuldigde de regeringspartij van het ondermijnen van het “Turks-zijn” van het land.

Hurriyet

T.A.