Turks nationalistisch leider beschuldigt Moskou van het negeren van het internationaal recht, na een bombardement waarbij drie Turkse soldaten omkwamen.

Devlet Bahceli, de Partijvoorzitter van de Turkse Nationalistische Partij (MHP), uitte tijdens een persconferentie harde kritiek over het Russisch bombardement in de Syrische stad Al-Bab, waarbij 3 Turkse soldaten omkwamen en 11 anderen verwond werden.

“Russische vliegtuigen hebben onze soldaten doen sneuvelen, hierna probeerden ze er met een simpele ‘sorry’ van af te komen, en de fout bij de Turkse strijdkrachten te schuiven. Ze zouden zich moeten schamen. Rusland negeert de principes van het internationale recht,” aldus Bahceli.

Leugens

Volgens Bahceli waren de gebombardeerde soldaten al meer dan 10 dagen actief op dezelfde locatie. Verder benadrukte hij dat de Russen op de hoogte werden gesteld van het Turkse aanvalsplan en coördinaten van de militairen. De nationalistische leider benadrukte ook dat de Russische bewering, dat het Turkse leger foute coördinaten had meegedeeld, totaal onwaar is.

Tragisch incident

Volgens een verklaring van de Turkse strijdkrachten werden de coördinaten van de soldaten met de Russen gedeeld. Bahceli benadrukte dat een simpele verontschuldiging, voor het lot van de gesneuvelde soldaten, niet genoeg zal zijn: “De daders moeten geïdentificeerd en gestraft worden,” aldus  Bahceli. Na het bombardement volgde een telefoongesprek tussen de Russische president Vladimir Putin en president Erdogan, waarin Putin zijn condoleances had overgebracht aan Turkije voor dit ’tragisch incident’.

Coördinaten

Vice-premier Numan Kurtulmus, verklaarde dat Turkije dit ‘ongelukkig accident’ aan het onderzoeken is. “Volgens informatie die ons werd gegeven gaat het inderdaad over een accident. Verder onderzoek moet nog uitwijzen hoe dit is kunnen gebeuren en waarom er een berekeningsfout werd gemaakt met de coördinaten. Wel is het duidelijk dat er voor het gevecht in Syrië gebruik moet worden gemaakt van meer gedetailleerde coördinaten.”

Operatie Eufraat

De Turkse militaire operatie in Syrië, ook wel bekend onder de naam ‘Operatie Eufraat’, werd eind augustus gelanceerd om de Turkse grensregio met Syrië te vrijwaren van terroristen. De Turkse strijdkrachten werken er in nauwe samenwerking met het Vrije Syrische Leger. Sinds de maand november concentreert het offensief zich voornamelijk op de inname van het Daesh bolwerk  Al-Bab.

Anadolu Agency