De Atatürk luchthaven in Istanbul krijgt een nieuwe bestemming  als reparatie- en cargoluchthaven.

Of de luchthaven van Atatürk al dan niet zal sluiten na de bouw van een derde luchthaven in Istanbul is vandaag een veelgestelde vraag in Istanbul. Volgens Funda Makbule Ocak, algemeen voorzitster van de luchtvaartautoriteiten, zal de luchthaven van Atatürk niet volledig sluiten na de opening van de nieuwe luchthaven.

Funda Makbule Ocak (Bron: muhbirhaber)

‘Cargohub’

Commerciële vluchten zullen voornamelijk landen en vertrekken op het tarmac van de nieuwe luchthaven in Istanbul. Ocak verklaarde verder dat de Atatürk luchthaven niet volledig zal sluiten en dat de luchthaven zich eerder zal richten op goederentransport, reparatiediensten en vliegtrainingen.

Megaproject

Als alles naar plan loopt zal de eerste fase van de bouw van de nieuwe luchthaven in 2018 afgerond zijn. Vandaag vliegen uit de luchthaven van Atatürk 128 luchtvaartmaatschappijen naar 279 bestemmingen. Volgens de plannen zal de derde luchthaven dit cijfer verdubbelen en plaats bieden aan 250 luchtvaartmaatschappijen.

De toekomstige luchthaven van Istanbul

Reuzensprong

In de eerste fase, tegen 2018, zouden al 70 miljoen passagiers onthaald worden, waarna dit cijfer verder zal stijgen naar 90 miljoen passagiers. De eerste fase omvat het ecologisch groene luchthavengebouw met een oppervlakte van 1,3 miljoen vierkante meter, de bouw van terminals en taxibanen en twee landingsbanen. Uiteindelijk moet de megaluchthaven een capaciteit van 110 miljoen passagiers aankunnen. Hetgeen een reuzensprong is als men dit vergelijkt met de 60 miljoen passagiers die ieder jaar via de luchthaven van Atatürk reizen.

Records

De luchthaven van Atatürk brak vorig jaar nog een nieuw record met een totaal van 1.500 aankomsten en vertrekken op één dag, een record dat snel zal sneuvelen: naar verwachting zullen iedere dag 2.000 vliegtuigen op de tarmac van de luchthaven vertrekken en landen. 250 luchtvaartmaatschappijen zullen vanuit de megaluchthaven naar 350 bestemmingen over de hele wereld vliegen.

 Sabah