Meer dan 2,6 miljoen Turken hebben al gebruik gemaakt van ‘vroegboekkortingen’ voor een vakantie in Turkije, een cijfer dat de komende maanden verder zal groeien.

Verscheidene campagnes werden gelanceerd om het aantal vroegboekingen drastisch naar boven te halen. Volgens vertegenwoordigers van de toeristische sector zag de branche zich genoodzaakt om deze campagnes te lanceren, na een daling van de hotelprijzen en een verhoging van de wisselkoersen. De campagnes werden eind december gelanceerd om het binnenlands toerisme in Turkije te promoten.

Stijging

“Ongeveer 5,4 miljoen lokale toeristen hebben vroege reservaties gemaakt tijdens een vijf maand durende periode in 2016. Over de cijfers van dit jaar zijn we ook optimistisch, omdat 2,6 miljoen Turken gebruik hebben gemaakt van ‘vroegboekacties’ tijdens een drie maand durende periode, die eind 2016 startte. We verwachten dat dit cijfer verder zal stijgen naarmate dat de temperatuur toeneemt,” aldus Mehmet İşler, vice-voorzitter van de Turkse Hotelvereniging (TÜROFED).

Ambtenaren

Volgens İşler staat het aandeel van het binnenlands toerisme op 15 percent, een cijfer dat naar alle waarschijnlijkheid verder zal stijgen. Verder benadrukte de vice-voorzitter dat vooral ambtenaren gebruik maken van een campagne die tal van voordelen en vroegboekkortingen aanbiedt. “Ambtenaren kunnen makkelijker hun vakanties boeken op vroegere data dan anderen. Verder zien we dat binnenlands toerisme terug aantrekkelijk wordt door een verhoging van de wisselkoersen en het dalen van hotelprijzen. Ook speelt een zekere vorm van nationalistisch sentiment een rol bij de toename van het binnenlands toerisme,’ aldus Cem Polatoğlu, vertegenwoordiger van een vereniging van Tour operators.

Annus Horribilis

Uit cijfers van Turkse ministerie van toerisme bleek dat het aantal toeristen in 2016 met bijna 30 percent gedaald was. In 2016 verwelkomde Turkije 25,5 miljoen buitenlandse bezoekers, wat een aanzienlijke daling was in vergelijking met de voorgaande jaren. De crisis met Rusland en de couppoging van juli 2016 speelden hier een grote rol.

Hürriyet