Devlet Bahçeli, IHA photo

De partijvoorzitter van de Turkse Nationalistische Partij (MHP) zei in een interview dat hij de grondwetsherziening zal steunen.

Devlet Bahçeli, de partijvoorzitter van de MHP is al lang voorstander van een invoering van het presidentieel systeem in Turkije. De partijvoorzitter gaf tijdens het interview voor het eerst zijn openlijke steun aan de nieuwe grondwet: “Ik zal ja stemmen voor de invoering van een nieuwe grondwet en ik zal mijn keuze ook herhalen in het referendum,” aldus Bahçeli.

Toch is het niet duidelijk of alle Kamerleden van de partij akkoord zijn met het standpunt van van hun partijvoorzitter. De partij heeft te kampen met interne verdeeldheid sinds ze naar de 4de plaats zakte tijdens de parlementsverkiezingen van 2015.

Kemal Kılıçdaroğlu, Sabah

Moordpoging

De partijleider sprak ook over de geruchten betreffende verschillende moordpogingen op de partijvoorzitter van Republikeinse Partij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu en hemzelf: “Volgens de pers is Kılıçdaroğlu voornamelijk gepreoccupeerd met mogelijke aanwijzingen van de moordaanslagen,” aldus Bahçeli. Volgens journalisten van de Turkse krant Daily Sabah kon men uit zijn woordkeuze opmaken dat hij de geruchten over een moordpoging niet ontkende.

Referendum

Voor de invoering van de nieuwe grondwet is een meerderheid van 330 stemmen nodig. De AK-partij telt 316 leden in het parlement en de Turkse nationalisten bezetten 40 zetels. De Turkse regering is echter van mening dat ze voor de invoering van een nieuwe grondwet een duidelijk mandaat van de Turkse burgers nodig heeft. Om deze reden wil de regering, in het geval dat ze steun van het parlement krijgt, ook een referendum houden over de kwestie.

CHP en HDP

Sinds de voormalige verkiezing van premier Recep Tayyip Erdoğan als president, staat een grondwetswijziging bovenaan op de politieke agenda. Zowel de regerende AK-partij als de MHP zijn voorstander van de invoering van een presidentieel systeem.

In het huidige parlementaire model, stemmen Turkse burgers op het parlement, dat dan de taak krijgt om een regering te vormen. Een regering wordt gevormd door een parlementaire meerderheid van ten minste 276 stemmen. In het voorgestelde presidentiële systeem zullen burgers de macht krijgen om hun president rechtstreeks te verkiezen, waarna de president de macht krijgt om een regering samen te stellen.

De Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), zijn echter niet akkoord met de mogelijke invoering van de nieuwe grondwet.

Sabah