De Brandenburgse Poort in Berlijn

De Brandenburgse Poort in Berlijn – één van de bekendste monumenten in Duitsland – werd maandag in de kleuren van de Turkse vlag verlicht, als teken van solidariteit met de slachtoffers van de terroristische aanval op de Reina nachtclub.

Michael Müller, de burgemeester van Berlijn organiseerde de verlichting van de Brandenburgse Poort als teken van solidariteit met haar zusterstad, Istanbul, na de terroristische aanval: “Het nieuwe jaar is spijtig genoeg begonnen met een wrede terroristische aanval in onze zusterstad Istanbul. Net als de vrachtwagenaanval op onze kerstmarkt verdient deze aanval niets anders dan verontwaardiging. We rouwen samen met Istanbul en onze gedachten zijn ook bij de slachtoffers van de aanval en hun families,” aldus Müller.

Toren kleurde reeds rood in juni

Müller zond ook een brief aan de burgemeester van Istanbul om zijn deelneming te betuigen aan het Turkse volk. Groepjes burgers kwamen ook samen aan het Pariser Platz om te bidden voor de slachtoffers.

Dit is reeds de tweede keer dat de Brandenburgse Poort verlicht wordt in de kleuren van de Turkse vlag: in juni werd de toren in het rood verlicht na de aanslag op de Atatürk luchthaven in Istanbul.

Duitse burgers omgekomen

De moorddadige aanval op de nachtclub in Istanbul kostte het leven aan 39 personen en verwondde 65 anderen. 24 van de 39 doden hadden de buitenlandse nationaliteit, 11 hadden de Turkse nationaliteit en 4 slachtoffers moeten nog geïdentificeerd worden.

Volgens Martin Schaefer, de woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn er onder de slachtoffers ten minste twee Duitse inwoners te tellen. Schaefer weigerde echter om de identiteit van deze slachtoffers vrij te maken, maar zei wel dat het ging om een Duitser met de dubbele nationaliteit en een in Duitsland wonende Turk. 3 Duitse burgers raakten eveneens tijdens de aanval gewond.

Ondanks het teken van solidariteit, werd Duitsland meermaals in het verleden door Turkije bekritiseerd om haar onvermogen om het PKK probleem in Duitsland een halt toe te roepen.

Sabah

 

AA Photo