Foto: Reactie van Jan Jambon op de haatcampagne tegen Kerim Akyil

Op Facebook regent het racistische berichten na de dood van Kerim Akyil, de Belgische Turk die omkwam bij de terreuraanslag in Istanbul. “Wéér 1 moslim minder, doe zo voort” of “zonde dat hij niet meer kameraden had meegenomen”. Gelijkekansencentrum Unia reageert verbolgen: “Dit moet stoppen.”

“Dit kan je alleen maar afkeuren. Na zulke aanslagen is er een ‘wij’ en een ‘zij’. Die ligt niet tussen niet-moslims en moslims”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “De breuklijn ligt bij ‘zij’ die de waarden van onze samenleving met de voeten treden, en ‘zij’ die er respect voor hebben”, vertelt Jan Jambon tegen VTM NIEUWS.

Unia roept Facebook op om sneller haatdragende teksten te verwijderen. “In mei hebben ze in een charter beloofd om na een melding binnen de 24 uur in te grijpen”, zegt Sebrechts. “Uit een recent rapport van de Europese Commissie bleek dat in amper één op de drie strafbare berichten het geval te zijn. We zitten daarom met Facebook rond de tafel.”

De site van de Jonge Turken was de eerste die rond dit incident berichtgeving deed. Het allereerste artikel hierover was ‘Sociale media bedolven onder haatreacties over dood Belgische Turk bij aanslag’ en verscheen op 1 januari, dit artikel bereikte zo’n 150.000 mensen op Facebook. Hierna verscheen er een tweede artikel op de site ‘Haatcampagne tegen Kerim Akyil die omkwam tijdens aanslag Istanbul zet zich voort‘, dit artikel bereikte zelfs nog meer mensen, zo’n 170.000 lezers.


Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Nieuwsblad, VTM NIEUWS