De voorzitter van de MHP heeft de uitspraken van een AKP-lid over het “stichten van een nieuwe staat” fel bekritiseerd. Devlet Bahçeli richtte zijn kritiek op AKP-lid Ayhan Oğan, nadat deze had gezegd dat ze een nieuwe staat aan het oprichten waren en dat de leider daarvan de president Recep Tayyip Erdoğan was.

“Een gediscrediteerd lid heeft een nieuwe staat uit het niets uitgeroepen. Als u de waarheid wil weten, het is tijdverspilling om aandacht te schenken aan onzinnige praat van een onbekend en duister persoon,” verklaarde Bahçeli op twitter.

“De respons op deze loze claims door de president Erdoğan is ook een logisch gevolg. Inderdaad, dit behoort tot de taak van een staatshoofd. Wij hebben ook veel hierover te vertellen. Het lot van de natie gaat hand in hand met het lot van onze staat, dit zeer getrouw aan onze sterke Turkse Staatstraditie. Het uitroepen van een nieuwe staat, impliceert de val van een andere, de onze,” verklaarde hij verder.

Na de couppoging

Oğan verklaarde op 3 augustus dat de “oprichting van een nieuwe staat” begon na de couppoging op 15 juli 2016, die door de ‘islamitische’ prediker Fethullah Gülen werd georganiseerd.

“Nu zullen wij een nieuwe staat oprichten. Wat u er ook van zal vinden, deze nieuwe staat zal als oprichter Tayyip Erdoğan kennen,” verklaarde Oğan op de private tv-zender CNNTürk, nadat de CHP afgevaardigde Aytuğ Atıcı hem vroeg of de huidige staat “vernietigd was”.

In zijn verklaring liet Bahçeli ook horen dat hij Oğan ook kwalijk neemt dat hij dezelfde retoriek als “FETÖ en haar parallellen” gebruikt”.

Hurriyet